Bilde av Frosk – på barskogbunn

Egentlig tok jeg en tur i skogen for å fotografere piggsopp, og noen bilder av dem ble det da også. I lav høstsol var det lite lys som kom gjennom den tette granskogen, og blitsen løste seg ut på alt jeg fotograferte.

Mens jeg tok et sopp-bilde, hørte jeg raslig like ved. Jeg så en mørk skygge som landet et par meter fra meg. Jeg flyttet meg mot landingsstedet og stirret etter det jeg trodde måtte være en frosk. Du ser den kanskje på bildet nedenfor, men den var enda bedre skjult før blitsen gikk av.

frosk i granskogPå den mørke skogsbunnen var det nesten umulig å få øye på frosken der den satt helt musestille. Da jeg omsider klarte å peile meg inn på den, tok jeg også et nærbilde fra samme vinkel (som du kan se nedenfor). Frosken er ikke stor, men den fant virkelig en fin bakgrunn å kamuflere seg mot.

Frosk
Gi Kudos til denne saken!

Ekstra månelyst

Ja, det ringte en bjelle da jeg leste saken på vg.no i dag. Der får vi vite at månen i natt vil være 14 prosent større og 30 prosent klarere enn vanlig. Dette skyldes visstnok et sjeldent, men helt naturlig sammentreff. Årsaken til at jeg reagerte på artikkelen, var at jeg for to dager siden ble oppmerksom på den vakre månen som lyste opp på ettermiddagen i Rogaland da jeg kom fra jobb.

Dermed ble det en kjapp tur innom etter kameraet (Canon 450D). Jeg vet ikke om månen var unormalt stor for to dager siden, men det var i alle fall inntrykket av en uvanlig klar og stor måne som motiverte meg til å ta mitt første månebilde (som du ser en beskåret versjon av nedenfor).

Uakseptabel adferd av politikere

Ja, vi venter mye av våre folkevalgte. Det skal ikke alltid så store feilskjær til før en politisk karriere er over. Noen ganger kan mediastormen virke uberettiget, men når det gjelder dagens sak som omhandler kjøp av seksuelle tjenester, bør det ikke være tvil om at en grense er trådd over.

Når vi går til valgurnene, regner vi med at politikere kan representere våre holdninger og synspunkt. Vi forventer da også at de selv følger normer og regler for hva som er akseptert av personer i slike posisjoner. Overtramp blir sett på som et tillittsbrudd mellom velger og representant, selv om forseelsen ikke trenger å være så graverende. Å bygge ei brygge til ei hytte i strandsonen uten løyve, kan i så måte være tilstrekkelig. Brygger kan rives, men gjort er gjort. Ingen er perfekte, og noen ganger er feilskjærene av en slik karakter at velgerne og partiet kan leve med dem. Selv en uheldig uttalselse kan skape storm rundt en politiker og skape vansker for partiet han/hun representerer.

En politiker har et stort ansvar både overfor sine velgere og sitt parti. Når det gjelder politikere som kjøper seksuelle tjenester på tjenestereiser bør man ikke få noen advarsel eller slå seg til ro med at en refs er tilstrekkelig. Hvor går i så fall grensen for hvilke saker som er kvalifisert til at en advarsel eller refs er tilstrekkelig? Politikere får vanligvis ingen advarsel før de – navngitt og identifisert – brettes ut i store fargebilder med like store overskrifter; berettiget eller uberettighet. Noen saker er imidlertid mer opplagte enn andre. Klarer man ikke å opptre som en folkevalgt, bør man heller ikke stille til valg.

Bilder fra sandstrand

Noen ganger leter man etter bestemte typer motiv for naturbilder, men så ender man opp med å ta bilde av ting man ikke hadde planlagt. Dette skjer ganske ofte når jeg er ute og fotograferer. Noen turer til sandstrender på Karmøy har resultert i et par bilder jeg ikke hadde planlagt å ta, men som likevel har blitt liggende på minnekortet.

Det første bildet er tatt på stranda i Åkrehamn, ei strand som er meget lang og består av finkornet skjellsand. Faunaen rundt stranda er fredet, og stranda er selvsagt et meget populært mål for turister og lokalbefoldningen. Det er imidlertid begrenset med sommerdager som tillater solig og bading, men når finværet først setter inn, er strendene fulle.

Første bilde er tatt i det sjiktet av stranda der bølgene snur etter å ha kastet opp lette, ørsmå skjell.

Neste bilde er hentet fra ei lita sandstrand litt lengre sør på Karmøy. Sandvesanden er også populær, og her kom jeg over et lag litt ovenfor vannlinja der vinden hadde laget små og tette bølgemønstre i sanden.

Bilde av rød jonsokblom – i september!

Den varme og fine høsten har gitt noen overraskelser når kamera har vært med på tur. Mens de fleste arter er opptatt med å få spredd sine frø, er det noen som fremdeles finner tiden inne til å sette nye blomster. Rød jonsokblom har egentlig blomstringstid mellom mai og august, og det var derfor hyggelig å få mulighet til å feste noen jonsokblom-bildet til minnebrikka de siste dagene i september.

Det som er litt spesielt med blomsten til jonsokblomen, er at blomsterbunnen sitter så langt inne i blomsten at det bare er sommerfugler som har lang nok snabel til å hente opp nektaren. Rød jonsokblom (Silene dioica) er langt fra noen sjelden blomst, men det gjør den ikke mindre fargesprakende og vakker.

Bildet er tatt med Canon EOS 450D.

Bilder om naturens krefter

Når man ferdes i naturen, er man gjerne på jakt etter det vakre og estetiske. Selv leter jeg som oftest etter motiver som er interessante i form eller farge. Det kan også være at jeg er på utkikk etter arter jeg ikke har fotografert tidligere.

LIkevel hender det at jeg tar bilder av det som nødvendigvis ikke er så pent eller estetisk. I denne posten vises to eksempler. Første bilde er tatt i en granskog midt på Karmøy. Det var jakt på gode motiv av sopp i skogbunnen som var hensikten med turen. Inne i skogen ble det imidlertid klart at her har vinden fått godt tak i trærne. Antakelig er det en vinterstorm som har gjort at trærne måtte gi etter. Dersom skogbunnen er grunn og gir dårlig feste for røttene, trenger ikke vindstyrken være så sensasjonelt sterk for å få trær til å velte.

Neste bilde ble tatt for to dager siden da jeg var på utkikk etter planter som blomstret nå i slutten av september. Bildet viser litt av sandvollen et stykke inn på sandstranda i Åkrehamn. Det er nå mange år siden stormen Inga herjet med strendene, men fremdeles vises tydelige spor fra kjempebølgene som vasket vekk store mengder sand og sandjord. Bølgenes utgravinger etterlot mange tverrsnitt av sandvoller. Det er litt spesielt å kunne se plantene som vokser på vollen og deretter kunne følge røttenes vei nedover i sanden. Ved flere av sandstrendene på vestsiden av Karmøy, så man store forandringer etter Ingas herjinger.

Bilde av blodstorkenebb

En tur ned til ei strand på Karmøy, viste at det fremdeles var flere planter som stod i blomst. Den fine og varme høsten har fristet flere arter til å slå ut i full blomst selv om de fleste plantene var på frøspredingsstadiet. Jeg har tidligere vist bilde av jåblom, som jeg mener har en svært vakker blomsterdel. Blodstorkenebb (Geranium sanguineum) kan også vise en nydelig symetri og et unikt fargespill i blomsten.

Det er den nebbformede frukten på planten som har skapt benevnelsen “blodstorkenebb”. Den skiller seg klart ut i faunaen med sin sterke rosa til rosarøde farge. De vokser gjerne som en liten busk, men bildet over viser en enslig blomst som strakte seg opp mellom mange andre vekster på ei eng like overfor stranda. Selv om det er sent i september, var mange ulike arter i blomst – dog ikke i det omfang man ser om sommeren.

For insekter må blodstorkenebb-blomsten virke svært fristende, og for å få et inntrykk av hvordan mindre skapninger opplever blomsten, har jeg tatt med et forstørret utsnitt av bildet; et av naturen små og fargerike kunstverk.