Skal skremmes og hetses til å stumpe røyken

Det er ikke grenser for hva røykere skal finne seg i når de kjøper sine varer. Er skrekkbilder på røykepakken unødvendig, eller er røykere så dumme at slikt må til?

Jo, jeg vet hva jeg snakker om. Etter å ha røykt i litt for mange år, klarte jeg omsider å slutte. Jeg hadde faktisk ikke lyst til å legge tobakken bort, men gjorde det av hensyn til dem jeg lever sammen med. Før den tid hadde jeg overlevd alskens skremsel og hetsing i forbindelse med røykeloven. Ja, vi røykere ble utsatt for en svertekampanje som det knapt finnes sidestykke til i historien.

Dem som røyker, vet utmerket godt at det er helsefarlig. Vi har fått høre det om og om igjen i alskens medier, og i alskens debattprogram. Det ble nesten som man ønsket å røyke bare på trass. Hvordan er det mulig å selge et lovlig produkt og deretter tråkke kjøperne til de grader ned i driten?

Jeg vil ikke påstå at røykere er mindre intelligente enn andre, men på den annen side kan vi jo ønske at vi aldri hadde begynt å røyke. Nikotinen er vanedannende, og de som tror det er lett å slutte er kanskje like “dum” som dem som røyker.

Med skrekkbildene av dem som har tatt skade av røyking, venter vi nå på neste helsebringende kampanje. Hva med fet mat, eller drikke med høyt sukkerinnhold? Hva med TV-kampanjer mot manglende fysisk aktivitet? Øl- vin- og spritflasker bør i så måte få noen skikkelig graverende bilder på etiketten. Det er i grunn mange livsstilssykdommer man kunne vist skrekkbilder av.

Som tidligere røyker vet jeg at slike kampanjer kan virke mer provoserende enn forebyggende. Jeg vet også at det finnes enormt mange (kanskje de fleste) røykere som ønsker å slutte, og som jobber mot et slikt mål. Til dem som føler seg uthengt og provosert av slike skrekkbilde-kampanjer, vil jeg foreslå å finne sin egen grunn og motivasjosfaktor til å slutte å røyke. Det er lettere å slutte når man selv får reflektere over sin livssituasjon, og selv tar initiativet til å stumpe røyken.

Gurkemeie – vårt nye slankepulver?

I vår paniske søken etter å bekjempe våre – i hovedsak selvforskyldte – livsstilsporblemer, har forskere funnet ut at et måltid som inkluderer gurkemeie vil føre til mindre vektøkning enn et måltid som mangler krydderet.

Ifølge dinside.no og klikk.no viser forsøk at gurkemeie undertrykker vekst av fettvev, og effekten vises best ved inntak av fet mat. Som en ytterligere bonus, har forsøk på mus vist at krydderet også gir lavere kolesterol. Vi bør derfor ikke kinkse av indisk mat ettersom gurkemeie er en del av karri.

Videre studier vil vise om vi i fremtiden får noen nye smaksvarianter av pizza og hamburgere, eller om vi får en sterk vekt i interessen for indisk kokekunst. Undersøkelsen sier ingen ting om hvor mye gurkemeie man bør innta. I kjølvannet av slike “bli-slank”-nyheter vil det alltid være noen som overdriver, og “for mye” kan være like usunt som “for lite”.

Gratis å holde seg i form

I dag kommer meldingen om at armhevinger er en perfekt øvelse. Dette betyr neppe undergangen for helsestudioene, men det minner oss på at man kan holde kroppen i form hvor som helst.

Menneskeheten har holdt seg i god fysisk form i århundrer, og selv om mye ikke har vært bra i tidligere tider, kan man ikke skylde på manglende fysisk aktivitet. Den moderne verden har gitt oss nye muligheter og nye arbeidsformer. Manglende aktivitet i hverdagen har skapt behov for å trene og mosjonere for å holde kroppen i form. Nå trener vi gjerne i flokk og kjøper oss inn i miljøer som også tilfører oss sosiale verdier.

De gode gamle armhevingene og sit-ups’ene er øvelser vi kanskje har lett for å glemme. Vi bør også minnes på hvor enkelt det er å mosjonere ved spaserturer i skog og mark, en joggetur, eller en sykkeltur. En innendørs tredemølle er ikke alltid nødvendig. For oss som har hus og hage m.m., følger også en del varierte øvelser for ulike muskelgrupper – særlig i sommerhalvåret.

Å holde kroppen i aktivitet og i noenlunde form bør ikke være noen stor utfordring. Likevel må jeg innrømme at armhevingene har vært glemt noen år – og jeg var ikke klar over hvor god denne øvelsen var før jeg leste artikkelen på vg.no. Slike artikler minner oss også om hvor enkelt og viktig det er å få trent litt styrke. I dag blir det derfor noen armhevinger – med håp om at det vil gjenta seg i morgen.

Røyk uten nikotin – alkoholfri sprit?

dinside.no leser vi om forskere som har som mål å gi oss nikotinfrie sigaretter. Blir ikke det som å stå på ski uten ski?

Selv har jeg vært belastet med nikotinavhengighet i mange år, men har klart å slutte å røyke. Det er imidlertid ikke sigaretten som gjenstand som gjør det vanskelig å kutte ut røyken. Det er fraværet av nikotin som gjør det vanskelig. Det finnes flere andre nikotinkilder, og disse demper plagene man gjerne får når man prøver å slutte å røyke.

Kroppen til en røyker trenger nikotin for å fungere normalt. En dag uten røyk var for meg utenkelig da jeg røykte. Over alt hvor jeg reiste og hva jeg foretok meg, måtte jeg vite at jeg hadde røyk og lighter innen rekkeviddde og i tilstrekkelig mengde. Jeg vil påstå at de røykerne som hevder at de ikke er avhenging av nikotin, heller ikke har noen unskyldning for ikke å slutte å røyke.

Vi hører nå at japanske forskere ser muligheten for å lage nikotinfrie sigaretter. Hvem skal i så fall kjøpe og røyke disse? Det blir som å drikke alkoholfri sprit. For førstegangsrøykere er ikke røyk godt, og det er trist hvis forskerne får frem et produkt som er mindre dårlig enn den tradisjonelle sigaretten. I vår tid er folk opplyst nok til å vite at man ikke bør begynne å røyke; at det er usunt, vanedannenden o.s.v. Ingen produkter har vel mer negativ egenreklame på emallasjen enn sigaretter?

Dersom målgruppen er dem som ikke er avhengig av nikotin (ikkerøykere) vil jo en markedsføring av nikotinfrie sigaretter være langt fra et sunt produkt. Det er ikke nikotinen som er farlig for røykerne; det er i hovedsak alt det andre man får i seg i røyken som utgjør den største helserisikoen. Forskning på “sunnere” sigaretter kan derfor resultere i et produkt som ikke virker på dem det burde virke på, og dem det hadde virket på hadde uansett aldri begynt å røyke.

Tetris tetter igjen for traumer

dagbladet.no leser vi om en litt merkelig studie der man har konkludert med at tetris kan hindre flashback etter traumer.

Tetris er et visuelt og kognitivt krevende spill, og dette skal visstnok oppta hjernen i så stor grad at det svekket inntrykkene fra en traumatisk opplevelse man har blitt eksponert for i forkant. Dette høres i grunn logisk ut ettersom hjernen ikke får tid og ro til å la inntrykk sette seg. Meningen med denne type forskning er at man kan finne metoder for å forebygge flashbacks.

Artikkelen sier ikke noe om langtidsvirkningene på tetrisspillerne. Opplevelser må gjerne bearbeides og aksepteres for at man skal kunne leve med dem på en best mulig måte. Å spille tetris gir neppe rom for dette, og i så måte kan flukten til spill-verdenen være en måte å utsette noe på.

Utav syne, utav sinn?

Nå skal nikotin gjemmes under disken slik at vi slipper å se tobakk og snus. Kampen mot tobakken tar nye former, og snart blir vel all form for tobakk forbudt.

Det har ikke vært enkelt å være nikotinslave, og enklere blir det ikke. Man føler seg nesten som en kriminell dersom man tar seg en blås. Selv om jeg har sluttet å røyke, kjenner jeg godt følelsen. Det gjelder å “gjemme seg bort” når man må ut for å ta seg en blås. Røykeforbudet brer om seg, og snart får vi ikke lov til å ta en røyk i vår egen hage. Ja, man føler at man gjør noe ulovlig og at samfunnet har en bestemt oppfatning av deg som person.

Da jeg selv røykte, følte jeg at politikere og helsemyndigheter gjorde sitt beste for at røykere skulle føle seg som dritt. Dette var provoserende, og det gav ingen motivasjon til å slutte. Nå prøver man også å gjemme bort varene. Det er vel ikke slik at man får lyst til å begynne å røyke, eller tror at det er lurt å røyke dersom man ser en pakke røyk?

Det er heller ikke slik at røykere “glemmer” å kjøpe sigaretter eller tobakk fordi vi ikke ser varen i butikken. Tiltaket vil derfor ikke redusere antall røykere, men det er enda et ledd i den pågående kampanjen med å feie mest mulig under et teppe. Nikotin er et sterkt vanedannende stoff, og dersom man er avhenging, gjelder ikke “utav syne – utav sinn”. Skal man redusere antall røykere, må man nok til med helt andre – og mer forebyggende – tiltak.

Suger seg sterke

I dag leser vi at britiske og amerikanske forskere har kommet frem til at barn som hadde blitt ammet i minst fire måneder, hadde mye bedre lungekapasitet enn barn som hadde ammet kortere tid.

At amming er naturlig og helsigt, kommer neppe som noen stor overraskelse. Det eneste som virker litt rart er at barns suging på et bryst – for å få i seg drikke – også gir bedre lungekapasitet. Jeg mener her at suging ikke er det samme som pustning.

Når barn suger til seg drikke, er jo dette noe som ikke skal havne i lungene. Likevel viser studiene at amming gir økt lungekapasitet? Om det er selve sugingen som øker lungekapasiteten, vites ikke. Vi får imidlertid høre at det er langt mer slitsomt for babyer å suge fra bryst enn fra flaske. Det kan vel da tenkes at det er dette “slitet” med å få ut melken av brystet som gir økt effekt på lungene?