Bilde av jåblom

Når man går i skog og mark, vet man aldri hva man vil finne av motiv. Slik var det også da jeg gikk over noen lyngheier på Karmøy. Midt mellom lyng og gresstuster, stakk en lang stilk opp av den fuktige jorda. Jåblom (Parnassia palustris) har fått navnet av redskapen “ljå”, og blomsten var i sin tid et tegn på at slotten kunne begynne.

Jeg har aldri brydd meg om å studere blomsten nermere, men et nærbilde avslørte at arten virkelig er en skjønnhet i den norske faunaen. Blomsten har på mange måter 5 av alt, og den symetriske plasseringen av alt gjør blomsten til et lite kunstverk.

Jåblom fotografert i begynnelsen av september. Kamera: Canon 450D.

This article has 3 comments so far!

 1. Vote -1 Vote +1Inger Johanne
  says —

  For en vakker blomst!
  Etter at jeg begynte å ta macro-bilder, har jeg oppdaget en hel rekke nydelige blomster som jeg ellers bare har oversett fordi de er så små.
  Det er både interessant, lærerikt og morsomt å lese disse innleggene dine. Du kan jo så mye om det som finnes i naturen rundt deg!

 2. Vote -1 Vote +1admin
  says —

  Takk for fine ord. Har ikke så høye tanker om meg selv når det gjelder kunnskapsnivået, men fotografering gjør jo at man lærer litt mens man holder på :)

 3. Vote -1 Vote +1Ivar
  says —

  Som Inger Johanne sier, makro er både lærerikt og morsomt.

  flott bilde av en pen blomst.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.