Røyk uten nikotin – alkoholfri sprit?

dinside.no leser vi om forskere som har som mål å gi oss nikotinfrie sigaretter. Blir ikke det som å stå på ski uten ski?

Selv har jeg vært belastet med nikotinavhengighet i mange år, men har klart å slutte å røyke. Det er imidlertid ikke sigaretten som gjenstand som gjør det vanskelig å kutte ut røyken. Det er fraværet av nikotin som gjør det vanskelig. Det finnes flere andre nikotinkilder, og disse demper plagene man gjerne får når man prøver å slutte å røyke.

Kroppen til en røyker trenger nikotin for å fungere normalt. En dag uten røyk var for meg utenkelig da jeg røykte. Over alt hvor jeg reiste og hva jeg foretok meg, måtte jeg vite at jeg hadde røyk og lighter innen rekkeviddde og i tilstrekkelig mengde. Jeg vil påstå at de røykerne som hevder at de ikke er avhenging av nikotin, heller ikke har noen unskyldning for ikke å slutte å røyke.

Vi hører nå at japanske forskere ser muligheten for å lage nikotinfrie sigaretter. Hvem skal i så fall kjøpe og røyke disse? Det blir som å drikke alkoholfri sprit. For førstegangsrøykere er ikke røyk godt, og det er trist hvis forskerne får frem et produkt som er mindre dårlig enn den tradisjonelle sigaretten. I vår tid er folk opplyst nok til å vite at man ikke bør begynne å røyke; at det er usunt, vanedannenden o.s.v. Ingen produkter har vel mer negativ egenreklame på emallasjen enn sigaretter?

Dersom målgruppen er dem som ikke er avhengig av nikotin (ikkerøykere) vil jo en markedsføring av nikotinfrie sigaretter være langt fra et sunt produkt. Det er ikke nikotinen som er farlig for røykerne; det er i hovedsak alt det andre man får i seg i røyken som utgjør den største helserisikoen. Forskning på “sunnere” sigaretter kan derfor resultere i et produkt som ikke virker på dem det burde virke på, og dem det hadde virket på hadde uansett aldri begynt å røyke.

This article has one comment so far!

  1. Vote -1 Vote +1Joakim
    says —

    Når du slutter å røyke får du fysiske abstinenser, men det er også hardt psykisk å slutte. Vist du har røykt i mange år er du vandt med å røyke flere ganger for dagen å gjerne i bestemte sammenhenger også som f.eks etter hvert måltid. Da begynner du å tenke mye på røyk å og ta en røyk uten nikotin demper gjerne det psykiske stresset. Jeg mener selv at det psykiske med røykeslutt var mye hardere enn det fysiske.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.