Norsk Internett Register – svindel og lureri

I dag fikk jeg et brev i posten, og det så ganske så formelt ut. Det var adressert til mitt enkeltpersonforetak og inneholdt opplysninger om min virksomhet. Det omhandlet mitt uante forhold til Norsk Internett Register!

I brevet blir jeg bedt om å oppdatere opplysningene om mitt foretak. Det heter da at “oppføring og oppdateringe av min grunnimformasjon er gratis”. Ja vel, men jeg visste ikke en gang at jeg hadde noen avtale med dette selskapet og at jeg var oppført.

Nederst på første ark i brevet kan jeg krysse av for “Vennlgst slett min hjemmeside hos Norsk Internett Register” – og det betyr antakelig at jeg er oppført. Helt nederst på dette arket dukker det opp en merkelig adresse: “DAD Deutscher Adressients GmbH” hjemmehørende i Hamburg – Tyskland. Hvordan i alle dager kan et av mine norske domener stå oppført i et register med norsk navn og med tysk adresse??

På ark to – som er et utfyllingsark – får jeg se mitt firmanavn, adressen, telefonnummer, min nettadresse og bransje. Har jeg virkelig registrert meg i dette registeret ved en tidligere anledning? Uansett har jeg nå mulighet til å oppdatere opplysninger samt å skrive inn viktige søkeord for mitt nettsted.

Mellom “oppdateringsfeltet” og min “bindende underskrift” står en del opplysninger. Teksten starter med “Hermed tildeler vi DAD Deutscher Adressdients (bla,bla).. Annonsen koster 958 euro årlig og skal betales på forskudd mot faktura. Oppdraget gjelder for de neste tre årene… Tysk rett gjelder.. (bla, bla)”.

Noen mener altså at jeg skal betale flere tusen kroner året ved å bekrefte eller endre opplysninger, signere og sende inn arket i vedlagt svarkonvolutt. Villedende markedsføring blir et fattig begrep. Et mer håpløst forsøk på svindel skal man lete lenge etter.

For oss som mottar mye post, er det vanskelig ikke å åpne slike brev. Førsteinntrykket tilsier at dette er noe vi er “medlem av” eller har en avtale med. Ved å lese gjennom arkene blir det imidlertid tydelig at dette bare er et forsøk på svindel og lureri, og man angrer raskt på at man har kastet bort et par minutter på brevet. Man kan jo også påstå at jeg nå har kastet bort noen ekstra minutter på å skrive om idiotiet, men det kan jo være greit å minne andre om hva man har i vente dersom du får et tilsynelatende seriøst brev fra Norsk Internett Register.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.