Lett å tape penger på spareprodukter

Vi leser at DNB NOR blir stevnet for dårlige spareprodukt. Er det tilbyders skyld, eller er vi for naive når tilbudene presenteres?

For noen år tilbake ble vi lokket av alskens typer sparing som skulle konkurrere med den gode gamle renta i banken. Saken på dagbladet.no omhandler såkalte strukturerte spareprodukter, og enkelte tok opp lån for å kunne plassere mest mulig penger i slik sparing. Utsiktene til gull og grønne skoger lokket enkelte til å ta større sjangser og å sette seg i gjeld for å få en enda større gevinst.

Er det bare optimistisk markedsføring med liten vekt på risikoen som får oss til å plassere pengene i alternativ sparing, eller er vi for naive? Jeg må innrømme at også jeg lot meg overbevise om at aksjer og fond var det rette for meg. Det er nå omlag 10 år siden, og jeg hørte om flere som hadde tjent meget godt på sine fond. Den gang het det Avanse, og jeg kjøpte meg opp med 10 000 kroner fordelt i to typer fond. I dag heter de to spareproduktene mine DNB NOR Global og DNB NOR Globalspar.

Jeg var naturligvis klar over at det var lurt å plassere dem i to ulike fond ettersom risikoen for tap dermed ble mindre, men jeg var også klar over at den forventede høye avkastningen også kunne bli mer moderat. Jeg sjekket opp hvor mye min investering er verdt i dag. 10 000 kroner bør jo kaste ganske mye av seg i løpet av 10 år!? Vel, jeg har tapt 1 950,- på det ene fondet, og vel 3 400 på det andre. Ja, over halvparten av min geniale pengeplassering er nå borte.

Jeg har hørt at sparing i aksjer og fond er langsiktige investeringer. Derfor lurer jeg på hvor mange år jeg må vente før jeg går i pluss? Til nå har min negative rente vært formidabel, og tap har det vært siden før finanskrisen (dersom noen lurte). Jeg har imidlertid hørt at tapet bare realiseres den dagen man selger seg ut? Jeg har altså ikke tapt noe, men jeg har heller ikke engang halvparten av mine investerte 10 000, og jeg er milevis unna noen avkastning.

Jeg gråter ikke over mine fond, og jeg velger heller å ta lærdom av min vesle og optimistiske pengeplassering. Nå setter jeg heller pengene i banken. Selv 1-2 % rente er totalt overlegent det mine fond kan vise til.

This article has one comment so far!

  1. Vote -1 Vote +1TEG
    says —

    Når du har investert i fond, lønner det seg å evaluere dem med jevne mellomrom og se hvordan de presterer. En sted du kan se er http://www.morningstar.no/

    Generelt er bankenes egne fond ofte dyre og dårlige… jeg har selv dårlige erfaringer med Nordeas fond. Til gjengjeld har jeg svært gode erfaringer med Skagen – og indeksfond.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.