Fiser oss til klimakrise

Vi gjør det, selv om vi vil holde det for oss selv. Både dyr og mennesker fiser, og tarmgassen er nå blitt en del av debatten omkring utslipp av klimagasser.

Hvor går man for å slippe en fis? Det mest ideelle stedet hadde kanskje vært på vidda – langt fra folk. I så måte bør reinsdyrene ha sitt på det tørre, men den gang ei. I dag leser vi at det i landbrukets klimamelding foreslås å redusere antall tamrein med 30 000 dyr. Dette vil redusere utslipp av metangass.

Hadde det ikke vært for at reisnsdyrkjøtt nylig vant “beste kjøttrett-kategorien” i “Smaken av Norge”, burde vi kanskje ha kuttet enda mer av tamrein-bestanden. Vi får ikke vite hvor mye andre bestander av dyr skal reduseres, men i fremtiden bør noen å enhver tenke seg godt om neste gang man kjenner luften presse på nedentil.

Fise-nyheten setter miljø- og klimadebatten i et helt nytt lys. Vi må kanskje innrømme at vi ikke ser lyst på å gi slipp på vår innbringende bruk av fossilt brensel. Det blir enklere å skyve problemstillingen over på dyr som fiser. Neste gang vi ser Julenissen avbildet, kjører han kanskje i en slede trukket av en SUV? Han ønsker neppe at alle barna skal assosiere ham med dyr som fiser oss til klimakrise!

This article has 4 comments so far!

 1. Vote -1 Vote +1ted tedsen
  says —

  ja vell så dyra fiser for meget da kan man vell bare montere katalysator eller after burner eller henge ca500 wonderbraun trær på dyra

 2. Vote -1 Vote +1Ante
  says —

  Dette er galskap, det er vel ikke mer å si om det enn det.
  Som den proverbiale frosken som ligger i gryta som sakte varmes opp til den koker, den berømte “først lillefingeren også hele handa” osv osv. Dette er ikke noe annet enn en gradvis tilvenning av økt kontroll og regulering av deg og meg.

  Om 2 år er det din fis som skal reguleres, strengt tatt heter det vel avgiftlegges he he, men slik er det.
  Er det noen som ennå tror på denne klimabløffen?

 3. Vote -1 Vote +1Christian
  says —

  Jeg foreslår vi heller reduserer SV/APisser med 30000 dyr.

 4. Vote -1 Vote +1Kjetil
  says —

  Den som kom med forslaget om å slakte 30.000 må være idiot. Kan ikke de som foreslår noe slikt bli slakta isteden? mennesker er da pattedyr også, akkurat som rein. Livet til et vesen overgår alt som har med klima osv å gjøre. Skal ikke ha masseslakt for å hidre global oppvarming. Noe av det mest provoserende jeg noen gang har lest av de jævla klimaidiotene!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.