Carl I. Hagens patetiske avskjed med Sponheim

I natt ble det klart at Lars Sponheim – med få stemmer – mister stortingsplassen, og at partiet hans (Venstre) kom under sperregrensen. Da valgresultatet forelå, valgte Sponheim å trekke seg. Sponheims tap og nederlag fikk Carl I. Hagen til å uttale at han “koste seg”.

Jeg har tidligere sagt hva jeg mener om Frps politikk, og Carl. I. Hagens smålige oppførsel viser noe av Frp sin holdning. Frp later som om de er så oppriktig interessert i å samarbeide “med alle”, men sannheten får vi når Hagens skadefryd får utfolde seg. Hvilke partier har tro på et samarbeide med noe så lavmålt?

Lars Sponheim har vært et spennende innslag i norsk politikk, og – selv om jeg aldri har stemt på Venstre – kommer jeg til å savne ham. Jeg forstår også at hans politiske motstandere og tidligere samarbeidspartnere har medlidenhet med den situasjonen som har oppstått for Venstre og Lars Sponheim.

De fleste klarer å skille mellom politikk og person – men bare de fleste. Noen er seg selv nok – slike som Carl I. Hagen. En gang hadde jeg sansen for Hagen, men etter dette valget har han redusert seg selv til bare å være en meget bitter og uoppdragen mann – kanskje like pinlig for Frp som for oss andre.

Sponheim tok konsekvensene, og forlater sitt lederverv med verdighet. Det er langt mer enn hva jeg kan si om Carl I. Hagen.

This article has 32 comments so far!

 1. Vote -1 Vote +1pyro
  says —

  Sponheim har drevet det som kalles butikk i butikken. Og hvem andre er venstre?
  Han sparket ned en meget dyktig mann: Thommessen, og har nu fätt igjen selv, smake sin egen medisin…
  Den svir, men er fortjent.

  Stortingets störste pratemaker: Mye snakk og lite ull, for ä ta med den ogsä.

  Vekk med´n!!

 2. Vote -1 Vote +1Rockey
  says —

  Hm pyro, snakker du om partier og politikere som har “rensket ut folk” fra egne rekker? Slikt bør lyde kjent for den trauste Frp-velger.

 3. Vote -1 Vote +1Elling Disen
  says —

  Dette er ikke snakk om medlidenhet men om beretningen om en varslet katastrofe. Hadde han vist opp et milligram ydmykhet nå i ettertid, kunna han väre verdt et önske om god jul med på veien.

 4. Vote -1 Vote +1Slipknot
  says —

  Dette var bra overdramatisert. Jeg så hele valgvaken, og karakteristikkene som gis i media om “å sparke noen som ligger nede” osv., er salige overdrivelser.

  Sponheim har oppført seg som en “diktator” med sine anti-Frp-garantier. Basert på 4-6% av velgerstemmene, har han oppført seg som om han har solide 20%.

  Hvor mye dritt, sparking og hetsing har ikke Carl I. Hagen vært utsatt for disse tiårene som politiker!? Han har blitt utskjelt og spyttet på av nær sagt alle. Men det synes dere vel er greit, for det er jo bare Hagen?

  Venstre har ligget og vippet på sperregrensa lenge – før eller senere måtte det jo gå til helvete.
  Sponheim spilte høyt og han tapte, og han kan dermed takke seg selv for nederlaget. Velgerne har straffet han, som seg hør og bør, for det er tross alt velgerne som er Venstre, ikke Sponheim.

  Når det er sagt, så får Sponheim ha lykke til videre! :)

 5. Vote -1 Vote +1kalle
  says —

  Deilig å være kvitt idioten

 6. Vote -1 Vote +1Hans Martin
  says —

  Hva er mer ydmykt enn å ta ansvaret for det dårlige valget? FrP viser sin sanne side igjen — skadefro bøller som skal holdes langt, langt borte fra regjeringsmakt. Hvem kommer FrP ti å villifisere for at “folk flest” ikke vil ha dem i regjering ved neste korsvei? Høyre kan begynne å forberede seg på sparkingen allerede nå. 2% av Venstres velgere ville samarbeide med FrP — Sponhem hadde ikke noe annet valg. Og det skal han ha all mulig respekt for. Venstre vil komme tilbake, for Norge trenger et liberalt, humant og moderne parti.

 7. Vote -1 Vote +1David
  says —

  Når Sponheim eller andre politikere regelrett tråkker på og trakasserer FrP politikere, da er de friske eller morsomme. Men dersom en FrP politiker tar igjen med samme mynt etter å ha blitt trakassert gjennom en hel valgkamp, da er det forkastelig og smålig. Ja, det er litt synd å miste Sponheim, og det er litt trist at Venstre ble så redusert, og ikke minst er det trist at det borgerlige flertallet glapp. Men kom ikke her å si at ikke Sponheim fortjente det stikket han fikk fikk fra FrP igår, etter selv å ha trakassert FrP gjennom hele valgkampen. Skjerp dere!

 8. Vote -1 Vote +1Terje
  says —

  dikker sponheim som (offentlig) person og delvis som politiker. Ønsker han virkelig lykke til videre.

  Når det er sagt så mener jeg at han kun kan takke seg selv for lav oppslutning. De siste månedene har han kun drevet med garantier og jeg støtter Carl I. Hagen fullt ut i kommentaren etter han trakk seg. Synes alle i Frp bør tillate seg å være litt skadefro nå.

  Håper Sponheim kommer tilbake og slutter med tullet han har drevet på med den siste tiden.

 9. Vote -1 Vote +1Stian
  says —

  Det blir en sann lettelse å slippe å se den brumlebassen Sponheim på Stortinget. Carl I. Hagens replikk var meget treffende, og du skal være klar over at INGEN andre enn Hagen har blitt så sparket på/kastet råtne egg og tomater på som ham. Han har hatt mer enn nok av å bli satt til side og brukt som dørstokk av Høyre/SP/V/KRF gjennom flere tiår. Jeg forstår meget godt kommentaren hans, kunne faktisk ikke sagt det bedre selv. Sponheim har oppført seg brautende som om V egentlig har 30% og ikke mellom 4-5%, og blokkert fullstendig for et borgerlig flertall med Frp. Dette er det eneste han har kjørt på i hele valgkampen. Ikke det spor rart at han blir straffet for dette av velgerne. Eneste som er synd er at dersom han hadde oppført seg litt mer åpen for samarbeid med Frp så hadde V mest sannsynlig vært over sperregrensen.

 10. Vote -1 Vote +1Hans Martin
  says —

  Mange har store problemer med å skille snørr og bart her. Fordi Hagen har blitt behandlet dårlig av pøbler, så gir ikke det Hagen anledning til å være bøllete med Sponheim. Sponheim har aldri kommet med personangrep, men vært KRYSTALLKLAR på at det er politikken til FrP som er problemet. Hagen og andre i FrP har ingen unnskyldning for den regelrett tarvelige opptreden som utvises i disse timer. Min respekt for Venstre og Sponheim øker i takt med hvor ufyselig uskikket FrP’s folkevalgte viser seg å håndtere sine hverv. Det er ikke mange statsmenn og kvinner i FrP.

 11. Vote -1 Vote +1Hjalmar
  says —

  Er helt enig, patetisk av Hagen!

 12. Vote -1 Vote +1eilifx
  says —

  det er sååå synd at ikke politikere med 0 oppslutning men med et enormt ego og et selvbilde som setter gud i skyggen ikke kan velge sine velgere og ikke omvendt. dette er jo skadelig for det demokratiet vi ønsker, der alle skal gjøre som vi sier.

 13. Vote -1 Vote +1Bj
  says —

  Godt å få ut Sponheim. Å sitte slik som han har gjort og forkaste alle muligheter til samarbeid til felles beste i en borgerlig regjering og med mulighet for å få i gjennom noe av egen politikk er helt patetisk og forkastelig.

  Har og han alene har ansvaret for at det ikke ble noen skifte av regjering. At han ikke så det underveis sier bare at han ikke burde ha vært på tinget i det hele tatt, skulle tro det var avtale med Stoltenberg å gå de røde sitt ærende på den måten han har gjort og så feige ut når det gikk i dass. Hagens utbrudd er fullt fortjent og mildt sagt i forhold til all den skitten Sponheim har kommet med gjennom tidene.

 14. Vote -1 Vote +1David
  says —

  Neida, det er ikke et personlig angrep av Sponheim å nærmest si: “Alt du mener, sier og står for er enten løgn, umoralsk, direkte ulovlig eller rett og slett rasistisk” Det er en selvfølge at dette blir oppfattet som regelrett trakassering, og dermed ikke det minste rart at de fleste FrPere reagerte som de gjorde valgnatten. Legger han seg selv på den linjen må han tåle tilsvar i “kampens hete”, og det må være lov for en FrPer og svare, og ikke bare alltid ta imot dritten. Men når det er sagt, så får Sponheim støtte av kolleger også i FrP, og både Carl og Siv føler med Sponheim idag, selv om de holder han ansvarlig for en rødgrønn seier. Skal dere absolutt kritisere FrP for enhver pris, burder dere faktisk prøve å balansere synet litt.

 15. Vote -1 Vote +1admin
  says —

  Jeg skrev det jeg skrev; ikke fordi jeg ikke tror Sponheim tåler det, men fordi det var umåtelig umodent og dårlig gjort av Carl I. Hagen. Som du (David) delvis bekrefter, håper og tror jeg at mange Frp-ere også ser dette. Siv Jensen opptrådte på en helt annen måte, men for oss som har levd “litt lenge” er det meget skuffende at den som tidligere var selve Frp (Carl I. Hagen), og som bygget opp partiet, utviser så liten evne til empati.
  Å fordele skyld for hvorfor det ikke ble borgerlig regjering er også lite hensiktsmessig så lenge de som deler ut skyld er de samme som håper på å samarbeid med hverandre. Folket har talt, og når vi lever i et demokrati må vi også klare å respektere og akseptere valgutfallet.

 16. Vote -1 Vote +1Norsk Velger
  says —

  Venstre har jeg ikke noe forhold til, men Sponheim er en sympatisk kar. Jeg kommer til å savne ham.
  Carl I. Hagen’s uttalelser er jo typisk FrP. Meg og mitt, drit i de andre. (Skal han ikke snart overlate roret til Traktor Siv?)

  Jeg er glad for at Regjeringspartiene, som styrer landet fornuftig, vant valget. Norge går jo så det suser med sterk krone, gode sosiale ordninger og lav arbeidsledighet.

  Likevel hadde det vært morsomt om trygdemisbrukerne, rullingsrøykerne og sosialklientene hadde klart å stemme frem partiet sitt, FRP, slik at de fikk smake sin egen medisin, mindre trygd, mindre skatt og færre velferdsordninger.

  Utrolig hvor korttenkte de er, de nederst på rangstigen, men årsaken er vel rett og slett kombinasjonen lav IQ og dårlig utdanning.

  De ikke er fornøyd me hvordan Norge klarer seg, prøv noe annet, flytt!

 17. Vote -1 Vote +1David
  says —

  Vi blir jo åpenbart ikke enige om dette ;) Jeg synes fremdeles at den settingen den kommentaren kom i var berettiget. Jeg tror og har forståelse for at mange følte at Sponheim sto i veien for drømmen om en ny og handlekraftig regjering. Og jeg tror mange følte at det var brutalt, unødvendig og ikke minst urettferdig at en mann med 5% av stemmene faktisk kunne stå i veien for hva de resterende 45% av velgerne faktisk ønsket.
  Og angående demokratiet, så ble det faktisk flest borgerlige stemmer ved valget i år, og det ble det også for fire år siden. Men mandatfordelingen favoriserer store partier, les: AP.
  Likevel har jeg ikke sett noen som gjør et stort nummer ut av dette, så da er det vel respektert og akseptert.

 18. Vote -1 Vote +1meg
  says —

  Det er jo typisk Carl I Hagen å skylde på andre når han ikke får det som han vil. Dette har hanlang erfaring med. Storsinnet har han nå aldri vært.

 19. Vote -1 Vote +1Norsk Velger
  says —

  David, dette er ikke uvanlig i andre demokratier heller (feks USA). Flertallet i Norge har valgt denne ordningen, men du kan jo ringe VG 1000-tipset hvis du tror at de ikke er klar over dette!
  Jøss!

  Carl I. fikk viljen sin, vekk med Venstre og Borgerlig flertall…?

 20. Vote -1 Vote +1David
  says —

  Til deg, “Norsk Velger”.
  Jeg er skremt av nivået på fordommene dine! Hva gir deg retten til å heve deg over andre mennesker på den måten? Og jeg lurer på om du verken har høy IQ eller utdannelse selv!? Arbeidsledigheten i Norge er nemlig ikke så fantastisk som propagandaapparatet til AP skal ha det til. Trikset er å omdefinere de som ikke har arbeid. Nemlig å sette de på omskolering, rehabilitering, i helsekø, attføring, uføre osv,osv. I Norge er det faktisk over 22% av befolkningen i arbeidfør alder utenfor arbeidslivet! Det er noe ganske annet enn rundt 3%.
  Dessuten handler ikke FrP sin politikk og egoisme. Den er basert på Liberalismen, hvor de grunnleggende verdiene er individets frihet og eiendomsrett. Og den viktigste grunnpillaren er å ivareta rettighetene til innbyggerne.
  Det skremmer meg at du faktisk plasserer velgergrupper på en rangstige, og vil ha de ut av landet! Hva er det for slags verdier du representerer!?

 21. Vote -1 Vote +1David
  says —

  Til “Norsk Velger” igjen…
  Jeg sa ikke at jeg ikke var klar over hvordan valgloven fungerer. Jeg prøvde bare å understreke at det kan være frustrerende å “tape” et valg på tross av flest antall stemmer. Såvidt jeg vet er det ikke foreslått noen forbedringer i valgloven, og det er heller ikke sikkert at det lar seg gjennomføre på en god måte. Men til å være en soom kritiserer Hagen sine uttalelser, har du ikke akkurat en imponerende forsonende tone selv. Du dreper vel strengt tatt din egen troverdighet…

 22. Vote -1 Vote +1Slipknot
  says —

  Til “Norsk Velger”:

  Jeg er FrP-velger. Jeg er også utdannet sivilingeniør, og er i 100% fast jobb. Jeg røyker ikke, og drikker relativt sjeldent. Ikke er jeg rasist heller.

  Så dine latterlige fordommer og rasist/nazist/egoist/populist og alskens andre negative “-ist” bemerkninger preller av meg som vann på gåsa.

  Det virker også som om du tror du er så forbannet mye mer intelligent enn de “rullingsrøykende FrP-velgerne”. Vel, du er velkommen til å fortelle hvilken utdannelse du selv har…? :)

 23. Vote -1 Vote +1admin
  says —

  David! Din opplysning blir lagt merke til på både vg.no og på dagbladet. De borgerlige vant målt i antall stemmer.

 24. Vote -1 Vote +1meg
  says —

  David Jeg har tidligere stemt på Frp den gangen de var liberalistisk. Men etter Bolkesjø, også kallt Dolkesjø sa Frp farvel til liberalismen. Frp er på mange måter ett sosialistisk parti i dag, med tanke på alt de vil finansiere med statens midler.

  Etter at Ellen Wibe, Per Atle Skjervengen og co forlot partiet så gikk jeg over til Venstre.
  Frp er for meg et langt mindre liberalistisk parti enn Venstre. Venstre er nå egentlig ikke ett rent liberalistisk parti heller.

 25. Vote -1 Vote +1Hans Martin
  says —

  Legg merke til Sponheims beskrivelse av Hagen på pressekonferansen i dag. Det er forskjell på gutter og menn i norsk politikk, og Hagen står igjen uten ære. FrP er dårlige tapere, me de er sannelig dårligere vinnere.

  FrP har ikke hatt innslag av liberalisme etter de la seg etter KrF sine velgere. Libertarianere er stort sett nok så intolerante og konservative. FrP og Krf var de eneste partier som var i mot partnerskapsloven, og nå er de sannelig de eneste som vil reversere ekteskapsloven — FrP til og med på falskt grunnlag. Nei, her er ingen liberalisme å spore, og Venstres velgere ville med 98% margin ikke sitte i regjering med FrP. At enkelte freppere er sure for at Sponheim representerte egne velgere framfor FrP’s viser hvor hysterisk kritikken mot Sponheim er. Konservative, humørløse, intolerante, bittre og sinte. Definitivt ikke liberale.

 26. Vote -1 Vote +1Norsk Velger
  says —

  Slipknot
  Du skrev: “Jeg er FrP-velger. Jeg er også utdannet sivilingeniør, og er i 100% fast jobb. Jeg røyker ikke, og drikker relativt sjeldent. Ikke er jeg rasist heller.”

  Da er du i godt selskap, ha-ha…
  Beklager at du blir stigmatisert forresten.

  Det at Spetalen støtter FrP skjønner jeg godt. Det er jo flott for karer som han å få skattelette. Rikingene liker selvsagt ikke å støtte opp om den norske velferdsstaten, som forøvrig er et av verdens beste land å bo i for folk flest.

  Det at taperforeningen, med andre ord de 22% rullingsrøykende trygdesnylterne som David nevner, stemmer FrP er derimot sensasjonelt! Det er jo dem som taper på skattelette og færre goder, men de kan vel knapt lese stakkars, så de har vel ikke klart å sette seg inn i partiprogrammet.

  David, det er vel ikke tilfeldig at FrP fikk 22% av stemmene!

  En ting er sikkert, de som stemmer FrP er ikke blant de skarpeste knivene i skuffen.

  Jo takk, jeg har bra utdanning og jobb, så meg er det ikke synd på. Jeg skulle nok klart meg bra, selv med Traktor Siv bak roret, men jeg er glad i Norge og ønsker ikke at FrP skal rasere det andre har bygd opp.

 27. Vote -1 Vote +1Mr O
  says —

  Det er godt det ringer en bjelle selv for Venstre’s velgere.
  Dette viser at velgerne IKKE ønsker partiet Sponheim mot FRP, men i stedet ønsker Venstre for et bedre miljø.

  Dette kom særdeles dårlig fram i den ikke eksisterende valgkampen til Venstre.

  Til slutt vil jeg bare si at demokratiet virker dårlig når ikke det faktiske flertallet kommer i regjeringsposisjon. Føles ikke rettferdig at en samestemme er mer verdt enn en stemme fra sør.

 28. Vote -1 Vote +1Slipknot
  says —

  Norsk Velger

  Ja, jeg er faktisk i ganske godt selskap, for flere av de mest oppegående IQ&EQ-messig folka jeg kjenner, både fra studietida og ellers, sympatiserer med FrP. :-)

  Er så lei av at folk på venstresiden alltid skal komme med slike “stemmer du FrP, så er du dum”-uttalelser. Og som “bevis” trekker de gjerne frem den überteite Test-nasjonen undersøkelsen for flere år siden. Jeg kan ikke unngå å få litt assosiasjoner til aktoratets “bevisførsel” i Kongo-rettsaken mot de to nordmennene, hehe. Å basere seg på en ukontrollert “IQ-test” gjennom TV/internett for å stemple ~ 1/4 av befolkningen som retarderte, sier vel egentlig mest om IQen til de som fremhever disse påstandene.

  Enkelte vil kanskje ut fra samme test og ellers hevde at Rødt, Venstre og SV er partiene for de såkalte intellektuelle, siden man får inntrykk av at flere med høyere utdannelse stemmer på dem. Til det vil jeg tillate meg å være litt spydig og si at jeg ikke anser en bachelorgrad i filosofi, filmvitenskap, førskolelærer, litteraturhistorie, Drama&teater, sosialantropologi, musikk osv. som særlig IQ-krevende høyere utdanninger. No offence til de som måtte gå disse studiene. :P

 29. Vote -1 Vote +1Terje
  says —

  Sponheim glemte at han lånte 18.000 FRP og Høyre velgere ved siste valg, da Venstre mobiliserte for å unngå å komme under sperregrensen. Venstre burde tatt hensyn til dette før de kom med “ikke samarbeids garantier”.

 30. Vote -1 Vote +1Harald
  says —

  Folk bør lese programmet til det enkelte parti og ikke minst også “litt mellom linjene” , da tror jeg venstre hadde vert et av di to,tre største partier i Norge og da regner jeg ikke med frp i det hele.

 31. Vote -1 Vote +1Timepris for folk flest - Nyhetskommentar
  says —

  [...] og Carl I. Hagen som privatperson. Jeg har imidlertid sagt tydelig i fra om hva jeg mener om Hagens patetiske avskjed med Spoheim – men da var det Hagen som politiker og hans forhold til sine kollegaer i andre parti jeg [...]

 32. Vote -1 Vote +1Forbildet som slo sprekker - Nyhetskommentar
  says —

  [...] Hagen kunne heller ha bedt Sponheim om unskyldning for sin oppførsel. Jeg har tidligere skrevet om Hagens patetiske avskjed med Sponheim, og i slike situasjoner har man to valg. Enten står man for det man har sagt, eller så legger man [...]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.