Runesteiner – viktige kulturminner

Runesteinen som ble funnet ved Mandal viser seg å være ekte, og det er ikke hver dag man i Norge avdekker kulturminner som er over 1500 år gammle.

I sommer besøkte jeg ruinbyen Salona i Kroatia der vi ser rester etter bosetting fra romertiden med alle de byggverk en romersk by skullle ha. Selv om det “bare” var ruiner, kunne man se for seg hvordan ting kan ha sett ut for 1500-2000 år siden. Slike opplevelser handler mye om perspektiver og identitet. Også runesteinen i Mandal synes å stamme fra denne perioden (romertiden).

Når jeg ser fornminner i utlandet, går tankene ofte hjem til Norge, og hva vi kan vise frem av vår historie. Går vi mer enn 1500 år tilbake i tid, har vi lite å vise frem. Dermed blir selv de små rester og gjenstander meget viktig. Runesteinen i Mandal er bare en stein, men de fire linjene med runeskrift høster naturlig nok enorm oppmerksomhet. Gjennom “stener som taler” får vi små, men meget interessante, glimt inn i fortiden.

Arbeid med kulturminner er viktig; ikke bare for å ha noe å vise frem til turistene. Å få kjennskap til – og oppmerksomhet omkring – vår fortid, bidrar til å gi oss en klarere bevissthet om vår identitet og tilhørighet i en verden der det multinasjonale og flerkulturelle får stadig større plass.

This article has 9 comments so far!

 1. +9 Vote -1 Vote +1sørlending
  says —

  Det interessante i runesteinsaken er at på samme tomt fant samme eier knokler for 20 år siden, men på annen kant av tomten enn runesteinen ble funnet. Det ble arkeologisk utgravning da også..en kvinnegrav datert til år 0. Ser ut som de bor på en gravplass :-) Godt det er folk som ikke har noe imot at hagen endevendes.

 2. -6 Vote -1 Vote +1Leif
  says —

  Og hva står det på runesteinen? JO: Du er en drittsekk Olav!!

 3. -6 Vote -1 Vote +1Christoffer
  says —

  Det stod visst stein..Når de tyder de siste tegnene så står det sikkert “runestein”..

  Alltid morro å finne noe gammelt men tror nok ikke så mange i dagens samfunn bryr seg for mye om hvorvidt det gir oss en klarere bevissthet om identitet og tilhørighet. Det sier jo litt om interessen når det kun finnes en professor i runologi (som i mine øyne synes et meget sært yrke som sikkert er subsidiert ut av denne verden fra staten)

 4. +2 Vote -1 Vote +1Morten
  says —

  Dette er spennende.

 5. +3 Vote -1 Vote +1Baltazar
  says —

  Professor som er subsidiert ut av denne verden… hmm.. betre å bruke nokre hundrelappar i timen på å kunne finne spor frå våre forfedre enn å bruke 1000 kr timen på ein rørleggar.. Snekkarar og rørleggarar tjenar meir enn ein professor..

 6. +4 Vote -1 Vote +1Niels
  says —

  Jeg vil lige gøre opmærksom på to – danske – webistes om runer, der blev lavet omkring en runeudstilling på Moesgaard Museum:

  http://www.moesmus.dk/page.asp?objectid=1136&zcs=4

  http://www.rundtomruner.dk/

 7. Vote -1 Vote +1Skorpionviktor
  says —

  Nå forestiller jeg meg bøkene til Tom Egeland, hvor arkeologene er de stille usynlige heltene.

  Så, endelig kom helten ned fra Tynset:-)

  Lurer på hva slags konspirasjoner som er i ferd med å skje?
  -skal kirkens menn komme for å skjule førkristen historie?
  -samles det nå en gjeng leiesoldater på gardermoen, sendt av en steinrik samler for å “sikre” objektet og føre det ut av landet til et ukjent land?
  -sendes mailer mellom ulike arkeologiske institusjoner i en ørken og i USA, hvor datautstyr og programeksperter gjøres klar for å tyde hemlighetene fra Nord?
  -Og forstår bonden at han faktisk sitter på hemligheten for denne “Nødgjest”(eneste tegne tolket så langt) i fra en tidligere utgraving, som viser seg å være et romersk sendebud med et kritisk budskap om den forestående kristne invasjonene?

  -vil dette få folk til å forstå at Vikingtiden og toktene til england egentlig var en forsvarskrig for å sikre sin egen levemåte?
  -Kristendomen ble spredt i Norge med sverdet, hvor kongene brukte kirken(eller omvendt) for å få makt og skattegrunnlag fra en befolkning som levde et hardt liv?
  -vikingtokter og vikingtiden har alltid blitt framstilt som røverbander som voldtok nonner, brant kirker i england, og plyndret med seg sølv:
  -vil denne steinen fortelle historien om kristendommens framtidige angrep på bosettninger og norrøn kultur?

  -skal dette bli beviset på at vikingtoktene var nordmenn/svensker/danske utgaver av korstogene, som ble sendt for å hindre at egne folk og handelsruter ble plyndret/forhindret av folk av en annen religion.

  -Viser vikingtokene at kristne institusjoner forhindret handelsruter med england, og at kirkens menn tvang befolkningen til nød?

  Venter spent på nok en bok fra Tom Egeland:-)

 8. Vote -1 Vote +1enkel
  says —

  Rune-tolkning: “Jeg Naudigastir” .. Nødgjest? Nekter å tro noen het det.. naudi kan også bety trelldom o.l…og gastir kan bety fremmed? Altså en fremmed i trelldom som er kommandert til å fikse en 500 kilos gravstein til noen..

  Saken er løst.. gitt at det er en grav nedi jorden da.

 9. -3 Vote -1 Vote +1Rob Onez
  says —

  …men det er litt trist at noe av det største knirke-professoren har opplevd er noen tegn på en stein da…

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.