Kullgruvene på Svalbard – Ekte norsk dobbeltmoral

Norge – gjennom Store Norske Spitsbergen Kullkompani på Svalbard – eksporterer store mengder kull. Samtidig later vi som om Norge er et foregangsland når det gjelder miljøvern og ren energi.

08.Svalbard03a

Greenpeace forsøker forgjeves å sette fokus på Norges kullgruvedrift på Svalbard. Dette er selvsagt like fånyttes som å tro at Vesterålen og Lofoten vil bli varig vernet mot olje- og gassvirksomhet.

Det er typisk norsk å være best, men bare så lenge det gagner oss selv. Når det gjelder Lofoten og Vesterålen vil vi la hensyn til miljøet vike på grunn av de enorme rikdommene som skjuler seg i havbunnen. Det er en ærlig sak, men vi skal ikke slå oss på brystkassa og hevde at det er uten risiko for det unike marine livet i områdene. Vi har ikke en gang oljelenser som klarer å operere i “normalt uvær” i disse områdene.

Når det gjelder Svalbard, må miljøhensynet finne seg i å komme langt ned på rangstigen. Vi er ikke på Svalbard for å tjene penger på kull, men hovedsakelig bare for å ha et påskudd for å være der. Svalbard er strategisk meget viktig, og en norsk bosetting har alltid vært nødvendig for at vi også skal kunne gjøre krav på territoriene – og dermed også naturressursene i og rundt øygruppa.

Kullgruvedrift og forurensende eksport av det samme kullet, er fjernt fra satsingen på fornybar energi. Snart setter man nok også opp noen vindmølle på Spitsbergen også. Ikke fordi det er nødvendig, men for å vise at vi utad er verdens svar på kampen mot klimagassutslipp.

This article has 3 comments so far!

 1. Vote -1 Vote +1TJ
  says —

  Yes!! Typisk Norsk, og veldig flaut !!! All honnør til Greenpeace som prøver å få noe fokus på dette !!!

  Bra blogg ! Stå på for miljøet.

 2. Vote -1 Vote +1Patrioten
  says —

  greenpeace = terrorister
  de ødelegger for norske bedrifter, hadde det vært opp til de hadde Norge vært et fattig land for de er vel imot oljeboring som alle andre venstreekstremister

 3. Vote -1 Vote +1Henrik
  says —

  Honnør til Greenpeace?? For noen jævla tapere, de burde seriøst skaffe seg en jobb, i stedet for å drive drite seg ut på denne måten. Aktivister ass, værste tapern

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.