Båt drevet av solcellepanel – best i Syden?

Ren og fornybar energi har også inntatt båtfolket, og i dag leser vi på vg.no om en kjekk liten båt som drives elektrisk og kan lades av sollys.

Modellen heter GreenWave 515, og den virker som en hendig og kjekk båt. Den elektriske motoren gir en fart på 5 knop, men da regner man nok ikke med annet enn vindstille og strømdødt.

I Norden har det ikke vært vanlig å legge tak over uteplassen i fritidsbåtene. Svenske GreenWave gir i så måte et sydlig tilsnitt til hva man forbinder med en 17 fots åpen båt. Solcelle-taket gir imidlertid ly både for regn og sterk sol, og i Middelhavet er tilsvarende tildekking standard.

Med minimale driftsutgifter og et “lade-tak”, kan GreenWave bli et populært innslag i skjærgården. På mine kanter er jeg imidlertid rett for at båtens fremdrift ikke hadde klart vind- og strømforholdene. Foråpentligvis blir GreenWave starten til noe som kan omfatte flere bruksområder for oss som både liker båtliv og gjerne ønsker å spare miljøet. Når det gjelder solcelle-taket gir nok det best effekt i Syden.

This article has 2 comments so far!

 1. Vote -1 Vote +1Geir
  says —

  Rekkevidde og fart var det så-som-så med her.
  Skal en la “elementene” være fremdrift vil jeg nå fortsatt holde en knapp på vinden.
  Men elektromotoren kan jo brukes i en seilbåt som hjelpemotor.

 2. Vote -1 Vote +1Olaf
  says —

  Call me når den slår Yamahas V8 med 350 HK.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.