Imponerende arbeid på Gardermoen

Jeg har lett for å ergre meg dersom flyavgangene blir forsinket, men dette skjer heldigvis ikke ofte, og jeg klarer utmerket godt å holde irritasjonen for meg selv.

Kanskje jeg skal klare å være litt mer tålmodig neste gang et fly ikke tar av helt etter skjema. På vg.no leser vi at et SAS-fly med et bakkeopphold på 25 minutter er gjenstand for 150 operasjoner. Dette er intet mindre enn imponerende, og det gjøres selvsagt også i stor grad med vår sikkerhet i fokus.

Ting tar som regel tid, og ifølge artikkelen er det få store flyselskap som får unnagjort alle operasjonene like raskt som SAS. Vi bør kanskje vær litt mer ydmyk når vi klager på at ting tar tid – Egentlig har de fleste av oss ikke begreper om alt som må gjøres når vi venter på at flyet skal bli klart.

SASFly 500Illustrasjonsfoto via ferieikroatia.com

This article has 11 comments so far!

 1. Vote -1 Vote +1Jan
  says —

  Ydmyk eller ikke får så være, men man skal vite at det er svært mange mennesker som gjør ALT for at passasjerene får en hyggelig og god opplevelse. 150 forskjellige gjøremål krever at alle de ansatte er topp kvalifiserte…..og det er de. I tillegg ønsker de å gjøre en god jobb hver eneste gang. Da varmer det å lese hva du skriver. Husk at disse menneskene stort sett hører noe negativt i media om jobben eller firma sitt 3-4 ganger pr uke. DET står det respekt av. La oss slutte med mobbingen og heller sette pris på et topp produkt til en billig penge! Vi er blitt for bortskjemt. Tenk hva vi må finne oss i og som vi godtar så fort vi ikke er i Norge.

 2. Vote -1 Vote +1tjalitt
  says —

  Sant det. Men, går vel litt utover sikkerhet

  Hva med sikkerheten når alt skal gå dobbelt så fort?

  - Den har økt, sier Espen de Lange.

  Har vel ikke økt med tanke på dårlig bemanning og høy stressfaktor.

  Denne Espen jobber ikke på bakken

 3. Vote -1 Vote +1Espen
  says —

  Hei tjalitt

  alt går ikke dobbelt så fort. Alt er bedre koordinert og vi samarbeider bedre enn før. Da blir ting ryddigere, vi fomler lite og sikkerheten øker.

  Men, at det er stress i flybransjen, det er jeg enig i. Det vil det nok alltid være. Vi må gjøre det til kontrollert og positivt stress, sammen, med fokus på sikkerhet.

  Espen

 4. +1 Vote -1 Vote +1Jan
  says —

  Det er litt artig at du nevner dette med sikkerhet og arbeidstempo. Jeg har lurt på dette selv og faktisk gjort mange undersøkelser på hvordan det arbeides så effektivt. Svaret er helt enkelt og noe de fleste andre bør lære litt av. De har gjennomprøvde prosedyrer og rutiner på hver minste lille oppgave. Ingen ting er tilfeldig og det er nettopp dette som gjør meg ydmyk. Faktum er at de har forstått viktigheten av å se en hel verdikjede og alle prosessene rundt. Andre bransjer hvor jeg har oppdaget noe tilsvarende er på byggeplasser og brannsteder. Det er et utrolig system i hvordan man arbeider selv om svært få andre ser dette. Derfor er det helt vanvittig at billettene kan være så billige. Jeg lurer faktisk på èn ting…..hvordan kan vi krangle på flypriser når vi betaler nesten samme pris for å parkere bilen en uke eller prisen vi betaler for å komme til eller fra flyplassene? Det som gjør meg mest urolig er om stoltheten og holdningen til de menneskene som utfører disse 150 oppgavene synker. Vi er så forbannet avhengige av at de gjør denne jobben godt. Da bør vi kanskje tenke litt på hvordan vi framstiller vår kritikk og hvordan de føler dette. Nå tror jeg ikke verken Norwegian eller SAS “gambler” med sikkerhet, men at SAS har gått så dypt ned for å finne innsparinger og utvikle et bedre produkt for oss kunder er virkelig flott. Det forteller meg at jeg gjerne skal betale noen få kroner ekstra for å vise at jeg setter pris på hva disse menneskene gjør for passasjerene sine. Dette er fokus på produktivitet og enhetskostnader. Jeg er stolt av å være kunde og få kjøpe et slikt produkt.

 5. Vote -1 Vote +1shira
  says —

  Hei Hei..
  Dette varmer hjertet mitt. Jeg er så veldig stolt av å være en fra SGS ( SAS Ground Services )..Det er så mange flotte, høy kompetente, høy moralske og ikke minst menneskelige koleger bland meg på jobben at jeg er så stolt å være blant dem..og bære det SAS uniformen er en stor ære !!
  -Shira-

 6. Vote -1 Vote +1Jan
  says —

  Hei Shira.
  Fortsett med det og med god grunn. Tiden vil komme når passasjerene ser vil sette pris på dette. Jeg ergrer meg over all den “juling” både bransjen og selskapet ditt får. De passasjerene som vil kjøpe flyreiser som melk og brød er greit nok, men billig er ikke alltid billig. Det vil de oppdage før eller senere og enn så lenge er jeg glad for at dere ikke mister motet. Jeg tenker med skrekk og gru på om det skulle bli en situasjon hvor vi får en servicestandard lik den vi ser enkelte steder utenfor Norge. Vi er bortskjemte. Et lite tankekors er kanskje at timeprisen på en flyreise er kr 300-800? Hvilke andre bransjer leverer sine tjenester til en slik pris? Og…….hva er kostprisen? Hmmmmm. Jeg er flau over kritikken.

 7. +1 Vote -1 Vote +1TomTom
  says —

  Artig å se en artikkel i VG hvor SAS påstår de er ledende i flybransjen på å snu flyene raskt. Vi snur akkurat de samme modellene (747-300 og -800 f.eks) på omtrent 15 minutter. Jeg vil tro 15 minutter er raskere enn 25 minutter. Det skal dog sies stresset og de fysiske arbeidskravene i bransjen kan være hard, men hos oss er det mange unggutter som står på og jobber, i tillegg til gamlegutta! :)

 8. Vote -1 Vote +1Jan
  says —

  Det var litt av en nyhet. Å “snu” en 747 på 15 minutter er vel å ta i litt? Vi snakker da om mer enn 400 passasjerer og ditto bagasje etc. Om du mener en 737, så har jeg heller aldri sett dette. Hvor skjer det? Det eneste selskapet jeg har opplevd bakkestopp på 15 minutter er Widerøe og de flyr jo ingen 737.

 9. Vote -1 Vote +1loadmaster
  says —

  Ja, dere påstår det (snu 737 raskere).
  Forskjellen er at SAS også har med (mye) frakt (HEA/HER/CV osv!), ikke bare pax.

 10. Vote -1 Vote +1Jan
  says —

  Vennligst ikke bruk ordet “dere”. Jeg har ingen tilknytning til bransjen utover å være en passasjer som er opptatt av prosesser og produktivitet. Når du likevel antyder at du er med på å representere en annen enn SAS, så regner jeg med at vi snakker Norwegian. Snur dere virkelig en 737 på 15 minutter? Vi snakker om mer enn å losse og laste maskinen? Så langt jeg har lest artikkelen er det fra maskinen stopper til den ruller ut igjen. Jeg har ennå ikke registert dette innenfor 15 minutter hos Norwegian, men skal følge nøye med heretter og jeg har god tid i ettermiddag tilbake fra Gardermoen.

 11. Vote -1 Vote +1Jan
  says —

  Tja ……. dette var ikke overbevisende. Ingen av de 7 ankomster/avganger jeg fulgte med på ble snudd på 15 minutter hos Norwegian på Gardermoen i ettermiddag. Var påstanden om 15 minutter direkte usann?

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.