Skal skremmes og hetses til å stumpe røyken

Det er ikke grenser for hva røykere skal finne seg i når de kjøper sine varer. Er skrekkbilder på røykepakken unødvendig, eller er røykere så dumme at slikt må til?

Jo, jeg vet hva jeg snakker om. Etter å ha røykt i litt for mange år, klarte jeg omsider å slutte. Jeg hadde faktisk ikke lyst til å legge tobakken bort, men gjorde det av hensyn til dem jeg lever sammen med. Før den tid hadde jeg overlevd alskens skremsel og hetsing i forbindelse med røykeloven. Ja, vi røykere ble utsatt for en svertekampanje som det knapt finnes sidestykke til i historien.

Dem som røyker, vet utmerket godt at det er helsefarlig. Vi har fått høre det om og om igjen i alskens medier, og i alskens debattprogram. Det ble nesten som man ønsket å røyke bare på trass. Hvordan er det mulig å selge et lovlig produkt og deretter tråkke kjøperne til de grader ned i driten?

Jeg vil ikke påstå at røykere er mindre intelligente enn andre, men på den annen side kan vi jo ønske at vi aldri hadde begynt å røyke. Nikotinen er vanedannende, og de som tror det er lett å slutte er kanskje like “dum” som dem som røyker.

Med skrekkbildene av dem som har tatt skade av røyking, venter vi nå på neste helsebringende kampanje. Hva med fet mat, eller drikke med høyt sukkerinnhold? Hva med TV-kampanjer mot manglende fysisk aktivitet? Øl- vin- og spritflasker bør i så måte få noen skikkelig graverende bilder på etiketten. Det er i grunn mange livsstilssykdommer man kunne vist skrekkbilder av.

Som tidligere røyker vet jeg at slike kampanjer kan virke mer provoserende enn forebyggende. Jeg vet også at det finnes enormt mange (kanskje de fleste) røykere som ønsker å slutte, og som jobber mot et slikt mål. Til dem som føler seg uthengt og provosert av slike skrekkbilde-kampanjer, vil jeg foreslå å finne sin egen grunn og motivasjosfaktor til å slutte å røyke. Det er lettere å slutte når man selv får reflektere over sin livssituasjon, og selv tar initiativet til å stumpe røyken.

This article has 38 comments so far!

 1. Vote -1 Vote +1Snedig
  says —

  Hmm, så når kaffedrikkerne må finne seg i advarsler på kaffekopper om at innholdet er varmt, er det et overtramp mot røykere å minne dem på at de dreper barn ved å røyke? I like it!

 2. +2 Vote -1 Vote +1DeKjök
  says —

  Har selv sett min mor røyke seg rett i grava med altfor tidlig bortgang grunnet lungekreft. Har vokst opp i et hjem med 2 storrøykere og har flere plager som er overepresentert bla røykere og passive røykere.

  Nei røykere vet ikke sitt eget beste, men langt verre er det at de ikke bryr seg om andre. Det er røykeloven og langvarig mobbing som idag gjør at røykere behersker seg, ikke at de tar hensyn for det gjorde de ikke før.

 3. -1 Vote -1 Vote +1Escorpion
  says —

  Hvorfor ikke også lakkere biler med bilder av tragiske dødsulykker? gjerne med påskrift “Bilkjøring forårsaker dødsulykker hver dag! La bilen stå” Det dør en person hver dag i trafikkulykker og det koster samfunnet milliarderr. Hva med å forby bilkjøring? Da hadde man samtidig spart miljøet også for store utgifter. Jeg har selv sluttet å røyke. Ikke fordi fanatiske og “skremmende” bilder dukker opp, men fordi jeg ville det selv. Når jeg røykte, så røyket jeg mer på trass. Desto flere fanatiske bilder og advarsler jeg så, desto mer røkte jeg. Jeg kjenner flere røykere som reagerer på samme måte. Alle er sikker enig i at det er uheldig å røyke, men det blir så overdrevet! Det er mange som dør av kreft som aldri har tatt i en røyk, men da står det ikke opplyst om at en slik person aldri har røkt. Men motsatt, så blir det slått opp og poengtert. Husk at de som driver med slik skremselspropaganda og useriøs opplysninger aldri har røkt selv. Men hva med å frata disse sine uvaner? Da blir det protester. Nei, dette blir så idiotisk at jeg er fristet til å begynne å røyke igjen! Uansett, en ting er sikkert, det er så farlig å leve at man dør av det!

 4. -1 Vote -1 Vote +1Escorpion
  says —

  Glemte forresten å nevne at mottiltak mot disse nye røykpakken er i anmars. Det blir snart å få kjøpt såkalte “coverpakker” der man rett og slett putter hele sigarettpakken inn i en ny innpakning laget i tynn metall, der det på en slik “coverpakke” står noen vittigheter om advarsel mot røyking. Tror nok at disse “coverpakkene” blir ganske så populære etterhvert De eksisterer i mange andre land allerede.

 5. Vote -1 Vote +1kjerringa med bokstaven
  says —

  Skrem i vei sier jeg! Men det virker jo ikke allikevel, på de fleste iallefall. De tenker bare at det skjer ikke dem. Kunne godt tenkt meg at noen skremte vannet av samboeren min som røyker, er overvektig og inaktiv. vi har en sønn på 2 år som ikke bør ha alt for store forhåpninger om å ha sin far når han har fylt 20 år selv. Til og med dette ser ikke ut til å bry sambo. Pytt, pytt liksom. >:| Klart sambo kan leve til han er 90 om han er heldig, men med livsstilen han har nå så skal han være glad om han blir 60.

 6. +2 Vote -1 Vote +1Anonym2k
  says —

  Det er vist i mange undersøkelser, at når mennesket får ting som er for søtende mot seg, selekterer vi dem vekk. Noen synes det er for grusomt at ” Det skjer aldri meg”, andre bare hjemmer advarslene bort. Jeg er selv en som har røyket i for mange år og startet alt for tidlig. Rett etter nyttårsaften klarte jeg å stopp i noen måneder. Så festrøyket jeg litt og tilslutt gikk det rett vest og jeg røyker hver dag igjen. Men målet er å kutte ut helt nå.

  Men jeg kan bruke meg selv som eksempel i denne saken. Jeg gikk ut å tok meg en halv røyk, da jeg satt meg inn igjen var den der, den kvalme motbydlige reklamen mot røykinga på forsiden av VG, som fyllte hele skjermen min. Jeg blei dårlig og fikk grøssninger oppover ryggen. Men nå er dette over en time siden, så nå som jeg skirver dette innlegget er jeg like jævlig røyksugen og gir like totalt faen i det jeg nettopp leste. For dere som lurer, Ja, jeg er en idiot som trekker ut i kulden igjen, men jeg vet det veldig godt hvor usundt og hvor dum jeg er.

  Takk!

 7. +1 Vote -1 Vote +1Rajuga
  says —

  Alle vet i dag hvilken helsefare røyking er. Det er helt i orden at det blir informert om skadene man påfører andre ved passiv røyking og forbud mot røyking på offentlige plasser slik det er i dag.Egne helseskader derimot er en sak mellom røyker og lege. Salg av nikotin bør bli reseptbelagt. Da vil vi også unngå at de som er unge blir hekta. Det vil heller ikke bli særlig interessant å smugle da man kan få nikotin via lege om man blir avhengig. Dette bør også gjelde narkotika. Røyking er en avhengighet av rus på samme måte som alkohol og narkotika er. Samfunnet må snart ta dette inn over seg og behandle rusavhengige på en human måte. Det er uverdig å behandle rusavhengige på den måten det blir gjort i dag. Det ligger alltid en grunn bak at en del av befolkningen velger dette. Så la legen ta seg av dette og slutt å selge nikotin på butikker.

 8. +4 Vote -1 Vote +1DeKjök
  says —

  Tviler ikke på at mange røyker idag røyker på trass. Og det sier vel det meste om modenhet og ansvar. Man har ikke bare ansvar for seg selv, men andre også. Sammenligne dette med bilkjøring, kaffedrikking mm. – fantastisk! Å fortsette å røyke når man er blitt foreldre handler om egoisme, man utsetter seg for en stor og totalt unødvendig risiko.

  Røykepakkene burde fått medisinlook og kun vært solgt på apotek på resept.

 9. Vote -1 Vote +1Anonym2k
  says —

  til DeKjök! Jeg ser ikke sammenhengen mellom andre og min egen helse. For å sette det helt på spissen, så har den røyken jeg nettopp tok påvirkning på deg og andre i samfunnet. Jeg plager verken deg eller andre, når jeg står mutters alene på MIN EGEN varanda og tar en blås.

 10. +1 Vote -1 Vote +1Kenneth
  says —

  99% av alle som røyker, vil på et eller annet tidspunkt puste ut røyk som noen andre tilfeldige må innånde. Er helt supert at det gjøres tiltak for å minke andelen av røykere, det har jo vist seg å ha positiv effekt.

 11. -1 Vote -1 Vote +1CommonSense
  says —

  Alternativ løsning:
  La røykerne få være i fred, la de stappe i seg så mye de bare ønsker, av røyk, dop og hva vet jeg.
  Men, under følgende forutsetninger:
  (1) De får ikke tilføre andre mennesker røyken (passiv røyking),
  (2) De får betale for behandlingene sine selv. Entydige følger av røyking betales ikke av medborgere som du og meg.
  (3) Salg av tobakk blir beskattet slik at det i grunn og bunn ikke lenger er mulig å tjene seg rik på tobakk salg (det får være nok med Andersen Jr., som en av Norges rikeste)
  Under disse forutsetningene, la røykerne seile sin egen sjø, og vi kan la de være i fred …

 12. Vote -1 Vote +1ole
  says —

  Ja, røykere er dumme!!
  Hvem andre utsetter seg for noe sånt? Det kan iallefall ikke være oppegående mennesker. Det er nok de samme menneskene som tror de trener og er i bra form, men i virkeligheten betaler de bare et medlemsskap på treningsstudio. Når de først går dit, så blir de ikke svette en gang. Dette kaller vi å leve i en fornektelse. DUMME mennesker. La de død en pinefull død, mens staten tar inn masse i avgifter, som vi kan bruke til å bygge skoler og aldershjem med.

 13. Vote -1 Vote +1Escorpion
  says —

  Til DeKjök : Men er du ikke enig i at når du setter deg i bilen og skal ut å kjøre, så utsetter du deg selv, dine barn og andre for en stor risiko? Eller mener du at bilkjøring er helt uten en slik risiko? Med røyking, så er faktisk et av de største argumentene for å slutte å røyke, risikoen for å utsette seg selv og andre for sykdom og død. Derfor sammenligner jeg dette med bilkjøring fordi man også her utsetter seg selv og andre for lemlestelse og død hver gang man setter seg i bilen og kjører av sted. Som jeg har skrevet, så dør det hver eneste dag mennesker i trafikkulykker. Mange er uskyldig involvert i dette, som er forårsaket av andre enn dem selv. Hva med sukker? WHO sier at dette er kamp nr. 2 etter røyking. Er du villig til å slutte å spise alt som har sukker i seg? Neppe! For det er noe DU liker, og da skal det ikke røres!

 14. +1 Vote -1 Vote +1DeKjök
  says —

  Anonym2k, du nei, men det sitter fortsatt endel suppehuer og røyker inne sammen med egne barn. Siden de ikke greier å ta til vettet så får du tåle klarere merking. Merkingen som er nå har også fått mange til å slutte. De som fortsetter av trass er det uansett ikke håp for. Andelen røykere er størst der utdanningen er lavest som Østfold og Finnmark. Det handler nok om vilje og evne til å ta inn kunnskap.

 15. +1 Vote -1 Vote +1Rajuga
  says —

  Til DeKjok. Det er denne holdningen alle røykekampanjer har ført til.. Du ser på en rusavhengig som egoistiske og svake fordi det de ikke klarer å slutte. Først selger man dette som en lovlig vare i butikken og lar unge mennesker som ikke forstår konsekvensene bli avhengig. Når de så får vett nok er det for sent. Man etablerer seg og får barn. En travel og ny livssituasjon. Det vet alle som har vert der.Da vil man gjerne slutte og oppdager hvor vanselig det er. I tilleg blir man sett på som egoistis og uansvarlig. Er det rart at rusen man får av røyk da er vanskelig å bli kvitt. Prøv å se på rusavhengige som mennesker som har en verdi og prøv heller å hindre at ungdom blir utsatt for dette. Om nikotin og narkotika blir reseptbelagt unngår vi at neste generasjon havner i dette uføret.

 16. +1 Vote -1 Vote +1RimTuss
  says —

  Helt siden forskningen til Janis og Fleshbach fra 1953 har vi visst at slike tiltak virker mot sin hensikt (samt at når røkere blir engstlige vil de røke MER..).
  “På basis av slike ekspimenter kan man lettere forstå at kampanjer mot røking eller for trafikksikkerhet er så ineffektive” -Einar Kringlen, Psykiatri, 4. rev utg, universitetsforlaget 1982 s 170.

  Vet dere forresten hvor mange røkere som dør av lungekreft? Under 1%…
  Når det gjelder hjerte/åre-problematikk så er bildet et annet, men det svinger liksom ikke så godt som ordet “kreft”.. :-)
  Hilsen en sykepleier

 17. Vote -1 Vote +1DeKjök
  says —

  Escorpio, jo jeg vet utmerket godt at jeg utsetter meg for risiko når jeg kjører, når jeg tar med barna på ferie etc. Men du kan ikke sammenligne dette med røyking. Det er ingen som får noe godt ut av røyken, ikke engang de som røyker. De får bare tilfredstilt et behov som de har vendt kroppen til. I tilleg dør mange hvert år av passiv røyking.

  Jeg har også tatt grep mht egen helse etter at jeg fikk barn. Både mht hva jeg spiser, ved å trene mer og leve sunnere fordi jeg har et ansvar utover meg selv.

  Du nevner sukker og trafikkulykker. Det er jo like mange kampanjer rundt dette for å få ned sukkerforbruket og for å få ned ulykkesfrekvensen så hva vil du frem til her egentlig?

  Jeg synes man skel se røyk for hva det er, et rusproblem. Vi bør ikke ha høyere priser, men det bør bli en reseptbelagt apotekervare med vanlig egenandel og tilleggsbehandling.

 18. +1 Vote -1 Vote +1eivind
  says —

  Anonym2k slapp av ikke la media og antirøykere plage deg, ta deg en røyk med god samvtittighet, det er fortsatt folk her ute som ikke ser ned på røykere ;)

 19. Vote -1 Vote +1CommonSense
  says —

  Kjære RimTuss, lyder nesten litt akademisk hva du her forsøker. Men, disse “ekspimentene” må jeg nok sette et spørsmåltegn ved gitt …

 20. Vote -1 Vote +1Jonas
  says —

  Snedig.
  1. Nei det er ikke bevist noen link mellom passive røyking og kreft *(det finnes research, let litt selv du også)
  2. Det er ALEREDE advarsler på røykpakkene. Med STOR skrift som tar halve sidene av pakken.

  Rajuga.
  Reseptbelagt? Hva inni grønne granskauen skal det være godt for. I et så fritt og fint land som norge burde det vel egentlig være lov å putte akkurat det du vil inn i kroppen sin, og jo, unge mennesker kan forstå konsekvenser like mye som deg.

  Er så lei all denne hysterien mot røykere som vennene mine må bli utsatt for.

 21. Vote -1 Vote +1Daniel
  says —

  Jeg betaler skatt og er dermed delvis med på å finansiere sykehusoppholdene til alle dere tullebukker som driver med den røykinga. Jeg skulle ønske dere forble ubehandlet!

 22. Vote -1 Vote +1DeKjök
  says —

  Sykepleier : http://www.forskning.no/artikler/2003/november/1069109841.78

  (Artikkelen er fra 2003, men tallene har ikke endret seg vesentlig.)

  5 mennesker døde i Norge idag av lungekreft, 90% som får lungekreft får det røykerelatert. Vi kan runde ned til 4. 4 Mennesker idag, 4 igår, 4 imorgen, 4 i overmorgen, 8 neste helg. Er det fortsatt ok å trekke inn trafikkulykker her?

 23. Vote -1 Vote +1JILL WHITE FANEBUST
  says —

  Røykere vet det er helsefarlig.Sette skremmselsbilder
  på røykpakkene er og gå for langt.Røykere er blitt
  Norges nye mobbeofre.Jeg er ikke røyker

  JILL

 24. Vote -1 Vote +1Ksim
  says —

  Hva gjør dette med barna til røykere da? De vil jo bli livredde av å se disse bildene, jeg hadde selv foreldre som røykte da jeg var barn, og jeg hadde blitt veldig redd for at de skulle dø.. Barn har ikke utviklet et skikkelig tidsperspektiv enda, og kan dermed tro at de vil miste foreldrene veldig fort.

  Dessuten har det gjennom årene blitt “lov” til å mobbe røykere. Alle sier jo ifra; du kan dø av å røyke, eller; snart får du tung pust ol. Men hvem sier til en overvektig person som spiser chips at de kan dø fordi de spiser for mye??? Dette er fortsatt ikke “lov”. Det er også fortsatt tabu å si ifra når man sitter på med fartsidioter at man faktisk ikke godtar å sitte på under slike forhold. I tillegg blir man ikke mobbet for å drikke hver helg, da “alle” ungdomme/unge voksne gjør dette..

  Alle disse punktene kan være dødelige, likevel får ikke røykere på samme måte som disse bestemme selv om de vil slutte. De skal skremmes til å slutte. For en feig regjering vi har.. Hvorfor gjøre det dyrere og flauere å røyke? Hvorfor forbyr de det ikke hvis det er så farlig?

  Og de tv reklamene var helt grusomme. Min kjæreste har mistet flere familie medlemmer til KOLS, og disse reklamene preget ham virkelig.. Vi byttet alltid kanal når denne kom, eller skrudde av lyden. Det er HELT GRUSOMT å utsette pårørende for slik tung pusting og vonde minner i hverdagen.

 25. +1 Vote -1 Vote +1urk
  says —

  Forby alt fordi alt er kreftfremkallende!

 26. +1 Vote -1 Vote +1Haakon
  says —

  Hva med å bare forby røyking og snusing? Jeg snuser selv men har som mange andre egentlig lyst å slutte, det fører jo ingenting godt med seg. Hadde sikkert hvert jævlig i begynnelsen, men til slutt hadde det helt sikkert gått over. Da kunne mange flere levd til de ble 80-90 og i tillegg spart jævlig mye penger.

 27. Vote -1 Vote +1DeKjök
  says —

  Jonas, dette er feil.

  Det finnes mange forskningsrapporter som viser en sammenheng mellom økt risiko for lungekreft og andre sykdomer som følge av passiv røyking. En av de mest kjente som avviser en slik sammenheng var betalt av tobakksindustrien og inneholdt en rekke feil mht metodikk.

  Barn av røykere får også i større grad luftveisproblemer og allergier. All luftforurensing er skadelig og røyking er luftforurensing

 28. Vote -1 Vote +1DeKjök
  says —

  5 mennesker døde i Norge idag av lungekreft, 90% som får lungekreft får det røykerelatert. Vi kan runde ned til 4. 4 Mennesker idag, 4 igår, 4 imorgen, 4 i overmorgen, 8 neste helg. Er det fortsatt ok å trekke inn trafikkulykker her?

  (Inlegget er lagt inn før, men ser ikke ut til å komme igjennom – sensur?)

 29. Vote -1 Vote +1Peter
  says —

  Daniel, det er ikke du som betaler for røykernes sykehusopphold. Det er det tobakksavgiften som gjør.

 30. Vote -1 Vote +1RimTuss
  says —

  Til CommonSense: Ja, at forskning er akademisk er vel ingen overraskelse. Jeg skriver fort og beklager stavefeil.
  Som du ser er sitatet hentet fra boken “Psykiatri”, som regnes for å være en “Bibel” i faget, forfattet av kanskje landets mest berømte psykiater Einar Kringlen, som nærmest er betraktet som en institusjon i seg selv.
  At du forsøker å latterliggjøre forskningen han viser til i boken gjør det vanskelig å ta deg alvorlig.

 31. Vote -1 Vote +1admin
  says —

  DeKjøk. Kommentaren din var ikke sensurert, men den inneholdt en link, og dermed lå den på vent til godkjenning. Den er nå godkjent. Ingen av kommentarene er forrøvrig blitt sensurert eller slettet.

 32. Vote -1 Vote +1CommonSense
  says —

  @Ksim har et godt poeng med at barn kan skremmes. Det må innrømmes, og er for meg det beste argumentet jeg har hørt mot en sterkere kampanja på pakningene.

  Men, når det gjelder sytingen om at de stakkars røykerne blir “mobbet”, da tenner lunta mi. Er dere klar over hvor mange kubikkliter røyk en ikke-røykende 40-åring har måttet puste inn gjennom årene. Når denne 40-åringen var på restauranter, på diskoteker eller på privat-partyer i sine unge dager, tror dere det var mulig for ham å bli forstått når han ba de andre pent om å slutte å røyke!?
  Jeg kan fortelle dere, mere egoistiske mennesker enn røykere, har man som 40-åring neppe opplevt gjennom årene! Opp til for ca. 10 år siden, var tallet på ikke-forstående røykere temmelig nære 100%! Kom ikke her, som gammel røyker og syt p.g.a. mobbing! Vær så snill!

 33. Vote -1 Vote +1CommonSense
  says —

  @RimTuss: takk for belæringen. Visste ikke at advarslene på pakningene fører til at røykerne blir så skremte at de må kjøpe seg en pakke til … :-) )
  Kanskje man også burde lese denne “Bibelen” litt kritisk da …

 34. Vote -1 Vote +1CommonSense
  says —

  @peter: håper ikke alle går på den!
  Selvsagt, tar staten inn store summer på tobakksavgiften (dessverre, produsererer og har tobakksomsetningen også produsert ganske mange rike mennesker rundt om i verdenen, dessverre også en del nordmenn). Men, forsøk ikke å framstille det slik at tobakksavgiften dekker for de samfunnskostnadene som røyking forårsaker. Det er selvsagt langt fra tilfelle.

 35. Vote -1 Vote +1Rajuga
  says —

  Grunnen for å reseptbelegge nikotin er ganske enkelt for å unngå at unge mennesker skal havne i rusavhengighet. Samtidig får de som i dag er røykere og ikke klarer å slutte ta røyken sin i fred. I tilegg vil det bli veldig lite lønnsomt for de som tjener penger på å smugle.

 36. Vote -1 Vote +1RimTuss
  says —

  Til CommonSense: Nei, det er åpenbart mye du ikke vet, hvilket også kommer frem av dine holdninger. Som sagt blir det da vanskelig å ta deg alvorlig, så det saklighetsnivået du representerer blir det følgelig lite interessant å bruke tid på.

 37. Vote -1 Vote +1CommonSense
  says —

  @RimTuss: du har rett, det jeg vet, er at det er mye jeg ikke vet. Men en ting vet jeg heldigvis – det kommer ikke til å finnes mange røykere om 10-15 år, og den diskusjonen vi nå fører kommer til å virke temmelig så absurd på kommende generasjoner (heldigvis).

  Ha det godt …

 38. +1 Vote -1 Vote +1X&O
  says —

  Opplysning om at røyking er farlig er et krav alle statsborgere har, uansett om det er lovlig eller ikke. Alle produkter som er tilgjengelig (svensk kylling, afghansk heroin osv.) mener jeg faktisk at staten MÅ informere meg om at er farlig.

  MEN, når det er sagt, må jeg si meg enig i utgangspunktet til “nyhetskommentar.no”. 80% av alle drap i dette landet begås i alkoholrus. Men det betyr ikke at vi skal ha bevisbilder av drapsoffre på Champagne- og vodkaflaskene. Informasjon om hjelp til røykeslutt på alle utsalgssteder, for eksempel, er strålende. På samme måte som alkoholinformasjonen på vinmonopolet.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.