Jagland i et stormfult vannglass

Thorbjørn Jagland har fått sin drømmejobb i Europarådet. Som Generalsekretær har han – ifølge vg.no – lønn og andre ytelser tilsvarende ca. 2,2 millioner kroner. Det er vel ikke hans feil?

Samtidig er regelverk og avtaler slik at ansatte i Europarådet slipper å betale skatt. Dette privilegiet er jo dermed en del av vilkårene for ansatte. Det er vel heller ikke Jaglands feil? Og, mener Skattebetalerforeningen at det skal være særregler for nordmenn i slike stillinger?

De aller fleste av oss betaler sin skatt (med større eller mindre glede), men det er en del av det ansvar og de forpliktelser vi har i forhold til vårt forhold til arbeidsgiver, stat og kommune. Det er mange som har ulike frynsegoder som vi andre kan misunne – dersom vi finner det hensiktsmessig. Man kan gjerne misunne andres inntekt og arbeidsfohold, men vi må samtidig evne å se at andre har fordeler uten å kaste oss inn i et uberettiget klagekor. Vi har alle – mer eller mindre bevisst – valgt vår vei i arbeidslivet. Jagland har valgt sin, og jeg håper han trives i jobben. Han har sikkert en hektisk og krevende arbeidsdag i en jobb som (i likhet med andre stillinger) har sine fordeler og ulemper.

Vi hører selvsagt mest om fordelene, men det er heller ikke Jaglands feil. Ikke mange er kvalifisert til jobben Jagland nå innehar, og det er ikke sikkert at så mange av oss ville byttet med ham – til tross for skattefritaket. Bare mediene klarer å lage en slik storm i et vannglass.

This article has 8 comments so far!

 1. Vote -1 Vote +1Stian
  says —

  ENIG!

  Dette er som jeg skulle sagt det selv. Much ado about nothing er det noe som heter…

 2. Vote -1 Vote +1Jack
  says —

  Jeg tror du skal holde deg til å kommentere fotball og x-faktor og andre hjernedøde ting, for politikk og ellers viktige ting har du intet fornuftig å bidra til.

  At en priviligert person som Jagland som tjener ufattelige 2 200 000 kr i året ikke skal betale skatt er en skandale når hvermansen blir neddynget i skatter og avgifter han og hans parti og deres ideologi har ført til.

  Hvor er “dele likt” filosofien nå??

  Hva er fornuften bak det at de som tjener så mye og absolutt ikke trenger disse pengene skal slippe unna med å betale en eneste krone i skatt???

  Sosialistene er seg selv like.

  Alle dyr er like, men noen er likere enn andre!

  Galskap!!!

 3. +1 Vote -1 Vote +1dag
  says —

  Dette er galskap på to områder.

  1. For Jagland er dette galskap, da han har kommet til denne stillingen basert på en serie tillitsverv han er valgt til. Jeg understreker tillitsverv. Disse vervene er han valgt til som representant for arbeiderbevegelsen. Et helt sentralt og grunnleggende begrep for denne bevegelsen er å “Yte etter evne og motta etter behov”. Det skal mye vilje og fantasi til for å fosvare denne type ordning på den bakgrunnen.

  2. Selv norske Høyre (hvertfall det Høyre jeg oppfatter at bla Willoch i sin tid representerte), støtter seg til et prinsipp om at man for å få et godt fungerende samfunn er avhengig av at “folk” har en oppfattelse av at vi har et fellesskap der vi netopp Bidrar etter evne på ett noenlunde rettferdig nivå. Den eneste ideologien jeg kan se at tanken om at noen som er såvidt priviligerte som Jaggeland og tilsvarende personer, er fascistene.

  Å si at denne type belønninger, fritatt for bidrag til fellesskapet er altså fascistisk. Det er galskap fordi det på sikt undergraver vårt fellesskap og vår vilje til å bidra til fellesskapet.

  Jagland burde derfor av ideologiske årsaker, noe han kanskje allerede gjør for allt jeg vet, betale til felleskapet frivillig. Det bør han gjøre inntil dette regelverket er endret.

  /dag

 4. Vote -1 Vote +1Slanken
  says —

  /dag : Resonnementet er ikke at Jagland behandles annerledes – Jagland sin inntekt stammer ikke fra Norge, og derfor er det heller ikke opp til nordmenn å mene noe om hva han betaler i skatt, fordi det samme gjelder alle i denne typen stilling. Er selv utflyttet og har bla. bakgrunn fra internasjonal organisasjoner med tilsvarende ordninger. Man må forholde seg til regelverket slik det er. Dessuten, disse 2.2 millionene er en verdi for lønn og ytelser – inkludert husleie i en passende representasjonsbolig, kostnader for bil og annet. La nå mannen gjøre jobben sin i fred uten smålig innblanding.

 5. +1 Vote -1 Vote +1dag
  says —

  Slanken,
  Jeg ser ikke hva argumentasjonen din er.
  Er det at han må ha 2,2 milioner skattefritt for å gjøre en god jobb, eller er det at alle som lønnes av andre nasjoner en norske arbeidsgivere bør få slippe å bidra til felleskapet?
  Ser du ikke at noen vil kunne miste lysten til å betale skatt av sin moderate inntekt når de som bestemmer ikke bidrar av sine, i forhold, store inntekter?
  Det er billig argumentasjon å avfeie dette med smålighet. Jeg har en god inntekt (ikke 2,2 :-) ) som jeg gladlig betaler noen 100 tusen i skatt av. Dette gjør jeg gladlig fordi jeg tenker at dette er jeg tjent med, da jeg lever i et samfunn der ikke alle først og fremst er opptatt av sin egen lommebok. Det ønsker jeg skal vedvare.
  /dag

 6. Vote -1 Vote +1Tiger
  says —

  At en Ap politiker ikke betaler skatt, er vel litt selvmotsigende. Må være vanskelig å forfekte sosialismens budskap, når man selv ikke er en del av den !!!
  Bryr meg lite om hva andre tjener, men synes alle skal betale skatt uansett inntekt.

  Tiger

 7. +2 Vote -1 Vote +1tezer
  says —

  Man kan gjerne misunne andres inntekt og arbeidsfohold, men vi må samtidig evne å se at andre har fordeler uten å kaste oss inn i et uberettiget klagekor. Vi har alle – mer eller mindre bevisst – valgt vår vei i arbeidslivet!vel nå hadde ikke jeg en rik familie med kontaker folk normalt bare kan drømme om som jegland hadde da han begytne og fortsatt har!så og si dette om en politikker som nermest er født og oppavlet til politikken blir litt feil synes jeg!og slanken sier att Jagland sin inntekt stammer ikke fra Norge, og derfor er det heller ikke opp til nordmenn å mene noe om hva han betaler i skatt,vel for resten av oss normale folk som jobber utenlands så har norge og norske politikkere veldig mye og si om hva du betaler i skatt!så det synes jeg er litt rart sagt av deg!

 8. Vote -1 Vote +1Kjetil
  says —

  Liten mann i stort selskap. Passer nok best som ordfører på Nesodden i et skralt år.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.