Punktum finale for X-Factor 2009 – noen betraktninger

X-Factor ble – totalt sett – en delt TV-opplevelse. Konseptet er ikke spesielt orginalt, men vi liker da også en konkurranseform der ukjente talenter går i Askeladdens fotspor. Om vinneren ikke sitter tilbake med halve kongeriket, så har i alle fall Chand Torsvik skrevet en sang om temaet. Etter en solid finale kan jeg enkelt kunne leve med at Chand stakk av med seieren, men jeg kan ikke påstå at han har vært min favoritt.

Når X-Factor har vært en delt opplevelse, tenker jeg spesielt på et par store skuffelser. Dette har fått meg til å betvile dommernes evner til å inneha den makt de har hatt og at dette antakelig har kostet TV2 en del seere. Den første uforståelige hendelsen fikk jeg da Peter Peters presterte å sende Elin Gaustad ut av X-Factor før TV-seerne fikk mulighet til å si vår mening. Elin var min favoritt, og etter hennes opptreden med “Confessional Song”  under X-Factor-finalen ble jeg enda sikrere.

Dommerne har oppført seg merkelig, og det virker som om de tidvis brukte mer energi på å ødelegge for hverandre fremfor å sende videre de beste deltakerne. Dommernes valg er like subjektive som mine, men jeg ristet på hodet da Pernille Svensen Øiestad ble sendt hjem.

For meg har ingen av finalistene overbevist i konkurransen. Chand har hatt en rekke svake opptredener og Shackles har sunget så ujevnt (og tidvis surt) at jeg ikke hadde klart å spå disse to i en superfinale. De beste sangerne falt av, men så handler jo X-Factor tydeligvis om langt mer enn sang.

Jo, Chand er en dyktig artist innen sin sjanger. Han fremstår som en ydmyk og varm person som har klart å vinne folkets stemmer – men, superstjerne? Shackles er en gruppe for fremtiden, men jeg kommer nok ikke til å kjøpe plata til noen av dem. X-Factor har likevel gitt meg noen ideer om interessante artister. Først og fremst gleder jeg meg til å kunne tilføre Elin Gaustad i platesamlingen.

Jeg har flere ganger gitt terningkast til deltakerne. Dersom jeg skulle gitt terningkast til X-Factor, blir det ikke mer enn en treer.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.