Se hun har fått klokke! Smålig eller berettiget reaksjon?

I dag har media godtet seg med verdien på gaver som statsråder har fått i embedets medfør. Av de mest oppsiktsvekkende gavene nevnes ei klokke som Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk da hun var forsvarsminister.

Klokka var (passende nok) en gave fra den sveitsiske forsvarsministeren. Anne-Grete Strøm-Erichsen ser riktig fin ut i klokka, men hun hadde sikkert et fint armbåndsur  også før hun fikk “sveitseruret”. For mange er det langt kjekkere med ei fin klokke enn et stort teppe som – på grunn av stil og farge – kanskje aldri får lov til å berøre stuegulvet. Ja, Strøm-Erichsen har fått et teppe også.

Nå har det seg slik at regelverket omkring gaver er veldig strengt. Jeg unner Strøm-Erichsen å få ei ny klokke, men opposisjonen, regelverket og korrupsjonsjegere deler ikke min oppfatning. Det handler her om grenser: Grenser for hva som er smøring og hva som er en “suvenir” fra sitt hjemland. Grensa går visstnok på 1000 kroner.

Når man får både teppe og klokke har man ikke bare fått for mye; nei da slenger man samtidig ut at den tidligere forsvarsministeren har utvist en adferd som er på grensen til grov korrupsjon. Nei, alvorlig talt. Skal vi være så verdensmestre i korrupsjonsbekjempelse at vi ikke kan motta en gave uten å bli uthengt som korrupte? Hva den sveitsiske forsvarsministeren forhandlet seg frem til via klokke-gaven, er uvisst – men, kan det tenkes at klokka rett og slett bare var en hyggelig gest; en gave?

Det blir umulig å skulle korrupsjons-analysere hver gave eller suvenir som utveksles mellom ulike lands representanter. Kanskje våre politikere heretter skal legge ved en setning når de takker ja til en invitasjon eller inviterer: “Vennligst ikke ta med noen form for gave eller oppmerksomhet da dette i Norge oppfattes som korrupsjon.” I så fall slipper man å motta gaver, og mange slipper å lure på om de er smålige eller berettiget når de har et skjevt blikk på klokka til Anne-Grete Strøm-Erichsen.

This article has 4 comments so far!

 1. +2 Vote -1 Vote +1Nei til overformynderi
  says —

  Det er myndighetene selv som har ønsket seg disse strenge reglene, og da blir det litt rart når de ikke følger dem.

 2. Vote -1 Vote +1tt
  says —

  Hvis man bryter korrupsjonsreglene bare litt så må det være greit!

 3. Vote -1 Vote +1hf
  says —

  gavene de har mottatt er ikke akkurat småtteri. pussig at dette ikke har fått såpass erfarne politikere til å stoppe opp.

  for vanlige folk ute i det virkelige liv går grensen som regel ved 500 kr.

 4. Vote -1 Vote +1samantha
  says —

  Politikerne får ikke disse gavene pga. at noen synes de er hyggelige folk. De får gavene fordi de representerer landet. Gavene kan såklart aksepteres, hvis politikerne gjør som embetsmenn og andre statsansatte må gjøre; nemlig levere dem fra seg.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.