Bulgaria blir enda billigere

vg.no leser vi at utviklingen i valutakurser favoriserer land i Europa. For oss som har vært i Bulgaria og oppfattet prisnivået som lavt, får vi nå høre at prisene har falt ytterligere sammenlignet med vår valuta. I Bulgaria brukes valutaen “leva“, og 1 leva har i det siste ligget like under 4 norske kroner.

I tilfellet Bulgaria, er det nesten som man får vondt av at prisnivået er lavt. Utenfor turistområder som Obzor og Byala (nord for Sunny Beach), synes innbyggerne å ha en generelt lav levestandard. I små hager rundt de små murhusene forsøker man å dyrke frukt og grønt til egen husholdning. Standarden på de fleste boligene virker å være generelt dårlig (sett med norske øyne).

I små butikklokaler utenfor turistområdene kunne man kjøpe varer som var enda billigere enn dem som var i sentrumsområdene og nær hotellene. Turismen er sikkert en velsignelser for noen, men det virker som om mange sliter med å få økt levestandarden. Mange og store byggekompleks stod (mer eller mindre) halvferdige utenfor byene langs den vestlige delen av Svartehavskysten. Jordlapper med vindruer måtte vike for nye byggeprosjekter.

Prisforskjellen forteller mye om forskjellen i kjøpekraft og lønnsnivå, men så er jo da dette også en av grunnene til av vi tiltrekkes land som Bulgaria. Forhåpentligvis kan turismen bidra til også økt kjøpekraft for bulgarere. Vi vil likevel fristes av den behagelige sommertemperaturen og de vakre strendene.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.