Egypt – Ferielandet med usikker fremtid

Egypt er et av verdens rikeste land målt i severdigheter. Her finner vi bl.a. Kheopspyramiden og Sfinksen like utenfor Kairo. Lengre sør, ved Luxor ligger Kongenes Dal, Hatshepsuts Tempel, Karnak Tempel (avbildet nedenfor) og mye mer. Det kryr formelig av unike kunst- og kulturskatter langs Nilen, og disse har en alder og historie uten sidestykke.

egypt karnak tempel

Samtidig har Egypt også trukket til seg solhungrige nordmenn vinterstid. Områder som Sharm el Sheikh og Hurghada er synonymt med en klassisk chartertur til varmere strøk. Turisme – i mange former – er blitt viktig for Egypt, og turisme sysselsetter mange i et land der befolkningsveksten er sterkere enn veksten på arbeidsplasser.

egypt hurghada

Men, hva nå? Mens egyptere protesterer i tusentall i de største byene, nekter presidenten å forlate tronen. Det er sikker bare et tidsspørsmål, men også et regimeskifte vil skape usikre tider. Det kan da lang tid før situasjonen i Egypt normaliseres, og i mellomtiden kan arbeidsplasser gå tapt og turistnæringen bli liggende i grus. Da urolighetene startet, begynte reiseselskapene å fly hjem turister. De rene charter-områdene blir liggende øde – i likhet med ørkenen som ligger bak dem. Gigantiske hotell-anlegg og enorme investeringer vil være uten avkastning. Foreløpig stanses alle Egypt-turer resten av vintersesongen. Resten hører fremtiden til.

Det kan ta lang tid før Egypt igjen blir et naturlig reisemål for nordmenn. Et hardt prøvet folk i det nordøstlige Afrika vil antakelig gå enda tøffere tider i møte. Ting må ofte bli verre før det blir bedre. Problemet for Egypt er at turoperatører, hotelleiere og investorer ikke har råd til å vente.  Denne vinteren har tusenvis av nordmenn kost seg med vakre strender og unike kulturminner i Egypt. Bildene på denne siden ble tatt i januar, kort tid før demonstrantene inntok gatene. Forhåpentligvis klarer landet å stabiliseres og reorganiseres raskt. Egypt trenger turistene, og turistene trenger Egypt.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.