Lar vettet ligge igjen i Norge

Hva er det med nordmenn i Syden? Vel, det gjelder heldigvis ikke alle nordmenn, men mange synes å ha lagt mange normer og verdier igjen i fedrelandet.

Hvert eneste år hører vi om “rare” tilfeller av oppførsel (og mangel på sådann) blant nordmenn på ferie. Vi hører om foreldre som fester i en slik grad at de “glemmer” at de har barn å ivareta på ferien. Ungdom synes å prøve ut grensen mellom “god stemning” og “amøbe” – og evnen til å lære av andres feil synes fraværende. At det skjer ulykker og oppstår uheldige situasjoner, er da ikke så rart. I dag leser vi på vg.no at det er gått sport i å hoppe fra hotellbalkonger med nedenforliggende basseng som mål. Dette går dessverre heller ikke alltid så bra.

Hvorfor kan vi ikke ta med oss vanlig folkeskikk når vi reiser på ferie? Mener vi at “Syden” fortjener at enkelte nordmenn skjemmer ut både seg selv og sine landsmenn? Jo, enkelte steder i Syden legges det opp til høyt forbruk ved baren, og regler og lovverk forøvrig er kanskje ikke så strengt som hjemme. Likevel er ikke dette noen unnskyldning som gir turister rett til å gi slipp på alle normer, verdier og hemninger. Vi er tross alt på besøk i et annet land, og bør da kanskje tenke på hvordan vi ønsker at turister i Norge skal oppføre seg.

Heldigvis klarer de fleste nordmenn å oppføre seg “normalt” også utenlands. Ferien – og sydenturen – er jo noe vi ser frem til med glede og forventning. La det også bli en glede for dem man reiser sammen med og for dem som tilbyr sin gjestfrihet.

Hurghada Egypt

Illustrasjonfoto: ferieiegypt.com

This article has 3 comments so far!

 1. Vote -1 Vote +1Onkel Doom
  says —

  Er man uforstandig, går det galt. Det er bare naturen som ordner opp der, idiotene utrydder seg selv mens de kloke og forstandige får et langt liv, sånn er det bare.

 2. Vote -1 Vote +1sture slåen
  says —

  ikke rart at UD vil slutte å betale for norske borgere som frivillig utsetter seg for skade/død i utlandet

 3. Vote -1 Vote +1arnebali
  says —

  Dette sier vel hvor kjedelige livene dems er!
  De har det for godt, bortskjemte og har vel aldri fått brynt seg på noen ting…
  Man overbeskytter barn i dag, kansje mer enn før og Gud hjelpe meg om et barn faller og slår seg…da er 101 ute.
  Burde kansje ha rista dems foreldre litt, som sikkert har lagt alt til rette for dem hele veien.
  De skal jo ha det “bedre enn hvordan vi vokste opp” er jo gjenngangeren her…
  Det er jo noe som er forferdelig galt, når ungdommer trenger en så ekstrem opplevelse, uten å tenke på konsekvensene, for seg selv og andre…
  Siden jeg bor i Indonesia, pleier jeg å si at endel/noen av den Norske ungdommen burde kansje kommet ned hit å sette og kutte ris-avlinger i hetende sol!
  Bruke energien på noe positivt og se litt lenger en nesa rekker!
  Da får nok pipa en annen lyd…

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.