La unge musikere blomstre i fred

Melodi Grand Prix Jr. endte med seier i utklassingsstil. For oss som bivånet showet via TV-skjermene var det ikke tvil om hvem som burde vinne. The Blacksheeps fra Nesseby var i en egen klasse, og seieren var så fortjent som den kunne bli. Her var det musikalsk talent, innlevelse, fengende låtvalg og artister som klarte å engasjere; og da spesielt vokalist Agnete Kristin Johnsen.

Agnete Kristin Johnsen og de tre øvrige bandmedlemmene er alle under 16 år, og man håper selvsagt at de vil fortsette sin musikalske løpebane. Kjendisstatus har de allerede fått, og mer vil det bli når bidraget til sangkonkurransen skal fremføres utenfor Norge.

Fri og uforpliktende musikalsk utfoldelse kan resultere i noe stort, og det håper jeg at Blacksheeps får fortsette med. Vi leser i dag på kjendis.no at alle vil ha en bit av bandet, og det er da man kan oppleve at denne lekne og lystige omgangen med musikk blir lagt bånd på. Heldigvis er det voksne som er bevisst dette, og som sette grenser for de kommersielle interessene rundt artistene fra Finnmark. Alt for ofte ser vi barn som settes inn i en voksenrolle innen underholdningsbransjen. Barn og ungdom bør få lov til å være unge og få utvikle og uttrykke seg ut fra sitt ståsted. Når managere, plateselskap og andre kommersielle interesser gjør sitt inntog, blir det – enten man ønsker det eller ikke – lagt kunstige forventninger til artister og deres kreativitet.

Agnete Kristin Johnsen og bandet har allerede kommet i rampelyset i mye større grad enn de fleste voksne noen gang kan drømme om. Når Grand Prix-eventyret har roet seg, får man håpe at de unge artistene fortsatt kan få ro og albuerom til å skape sin egen musikk; ikke ut fra kommersielle ønsker – men ut fra de kreative evner og ønsker de selv har. Til en viss gard er det jo det som gjør at de er det de er i dag.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.